Algoritm care poate scana imagini astronomice vechi pentru a găsi roci spaţiale neobservate, care pot fi un pericol pentru Pământ
B612 nu a construit un telescop nou şi nici măcar nu a făcut observaţii noi cu telescoapele existente. În schimb, cercetătorii finanţaţi de B612 au aplicat o putere de calcul de ultimă generaţie la imagini vechi de ani de zile – 412.000 dintre ele în arhivele digitale ale Laboratorului Naţional de Cercetare în Astronomie Optică-Infraroşu, sau NOIRLab – pentru a selecta asteroizii din cele 68 de miliarde de puncte de lumină cosmică capturate în imagini.
În prezent, din cei aproximativ 25.000 de asteroizi din apropierea Pământului cu un diametru de cel puţin 460 de picioare, doar aproximativ 40 la sută dintre ei au fost descoperiţi. Celelalte 60 la sută – aproximativ 15.000 de roci spaţiale, fiecare cu potenţialul de a dezlănţui o energie echivalentă cu sute de milioane de tone de TNT în cazul unei coliziuni cu Pământul – rămân nedetectate.
B612 a colaborat cu Joachim Moeyens, un student absolvent al Universităţii din Washington, şi cu consilierul său doctoral, Mario Juric, profesor de astronomie. Aceştia, împreună cu colegii de la Institutul de Cercetare Intensivă a Datelor în Astrofizică şi Cosmologie al universităţii, au dezvoltat un algoritm care este capabil să examineze imaginile astronomice nu numai pentru a identifica acele puncte luminoase care ar putea fi asteroizi, ci şi pentru a-şi da seama ce puncte luminoase din imaginile realizate în nopţi diferite sunt de fapt acelaşi asteroid.
În esenţă, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a descoperi ceea ce a fost deja văzut, dar nu a fost notat, potrivit New York Times.
Cum sunt descoperiţi asteroizii
Până în prezent, cercetătorii au analizat aproximativ o optime din datele unei singure luni, septembrie 2013, din arhivele NOIRLab. THOR a scos la iveală 1.354 de asteroizi posibili. Mulţi dintre ei se aflau deja în catalogul de asteroizi menţinut de Centrul pentru Planete Mici al Uniunii Astronomice Internaţionale. Unii dintre ei fuseseră observaţi anterior, dar numai pe parcursul unei singure nopţi, iar tracklet-ul nu era suficient pentru a determina cu încredere o orbită.
THOR nu numai că are capacitatea de a descoperi noi asteroizi în datele vechi, dar ar putea transforma şi observaţiile viitoare.