- Home
- Life-Inedit
- (08.10.2022, 12:14)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Amasia", noul supercontinent care va fi creat odată cu dispariţia Oceanului Pacific
- Oceanul Pacific se micşorează treptat şi va forma un nou supercontinent numit Amasia, potrivit oamenilor de ştiinţă.
- Experţii din Australia spun că Oceanul Pacific se micşorează încet, dar constant, poate cu aproximativ un centimetru pe an.
- Pe măsură ce face acest lucru, plăcile tectonice pe care se sprijină Americile sunt împinse spre vest.
Urmărește
5847 afișări
"Amasia", noul supercontinent care va fi creat odată cu dispariţia Oceanului Pacific
La un moment dat, masele terestre ale Pământului se vor uni, iar Americile şi Asia se vor ciocni pentru a crea un nou supercontinent: Amasia.
Utilizând simulări pe supercomputere, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, au calculat că se va forma un nou supercontinent.
„Se crede că supercontinentele cunoscute ale Pământului s-au format în moduri extrem de diferite, cu doi membri finali: introversia şi extraversia", scriu aceştia în National Science Review. „Prima implică închiderea oceanelor interne formate în timpul dezmembrării supercontinentului anterior, în timp ce a doua implică închiderea superoceanului extern anterior".
Un raport publicat în 2012 în Science a afirmat că înregistrările geologice "dezvăluie că în ultimii aproximativ 2 miliarde de ani au existat trei supercontinente", potrivit Independent.
Cel mai vechi supercontinent cunoscut, Nuna, s-a format în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani. Următorul, Rodinia, a existat în urmă cu aproximativ 1 miliard de ani, iar cel mai recent, Pangeea, s-a format în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani.
Autorul principal Chuan Huang, de la Grupul de Cercetare a Dinamicii Pământului de la Curtin, a declarat: „În ultimele 2 miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit împreună pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentelor. Acest lucru înseamnă că actualele continente urmează să se unească din nou peste câteva sute de milioane de ani".
El a adăugat: „Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. De asemenea, se aşteaptă ca Australia să joace un rol în acest eveniment important pentru Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia şi apoi conectând America şi Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide”.
El a precizat că, simulând modul în care se preconizează că vor evolua plăcile tectonice ale Pământului cu ajutorul unui supercomputer, "am reuşit să arătăm că, în mai puţin de 300 de milioane de ani, este probabil ca Oceanul Pacific să fie cel care se va închide, permiţând formarea Amasiei, ceea ce demontează unele teorii ştiinţifice anterioare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20