Angelina Jolie, ovaţionată la proiecţia de la Sarajevo a filmului său despre războiul din Bosnia

Angelina Jolie a fost ovaţionată, marţi seară, de cei aproximativ 5.000 de spectatori prezenţi la proiecţia de la Sarajevo a filmului său de debut în regie, "In the Land of Blood and Honey", ce prezintă o poveste de dragoste din timpul războiului din Bosnia.

Urmărește
539 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie, ovaţionată la proiecţia de la Sarajevo a filmului său despre războiul din Bosnia

Angelina Jolie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Starul american a declarat că vrea ca acest film să reprezinte "un semnal de alarmă" pentru comunitatea internaţională.

Îmbrăcată într-o rochie neagră, cu ochii în lacrimi la finalul proiecţiei, actriţa, ovaţionată de cei circa 5.000 de spectatori ridicaţi în picioare, a declarat cu vocea plină de emoţie: "Am sentimente profunde pentru toţi cei din această ţară". Totodată, ea a mulţumit publicului în limba bosniacă.

"In the Land of Blood and Honey" este o poveste despre violenţele abominabile la care au fost supuse femeile în timpul războiului bosniac (1992 - 1995), în care s-au luptat comunităţile sârbe, musulmnane şi croate.

Mai multe spectatoare, unele cu ochii în lacrimi, au declarat că au fost "şocate", fără să poată să spună mai mult.

"Am trecut prin război, dar am fost scutită de ororile pe care le-au trăit alte femei. Mulţumesc Angelinei pentru că a vorbit astfel despre Bosnia", a spus Suzana Omeragic, în vârstă de 30 de ani.

"M-am regăsit în infern. Am trăit pe pielea mea tot ce aţi văzut în film", a spus Muradif Hatonic, în vârstă de 77 de ani. "Filmul este atât de corect, incredibil, ca şi cum eu le-aş fi povestit experienţele mele din timpul războiului', a mai spus aceasta.

Înainte de proiecţie, Angelina Jolie a spus că punctul central al filmului este "nevoia de o intervenţie atunci când se impune, dar şi nevoia de a nu ignora atrocităţile, atunci când acestea continuă".

"Cu ceea se întâmplă în Siria acum, lansarea acestui film este foarte importantă", a mai spus vedeta, care a fost însoţită la Sarajevo de Brad Pitt. "Dacă acest film arată cu degetul, o face la adresa comunităţii internaţionale şi sper că acest lucru va reprezenta un semnal de alarmă", a adăugat Jolie.

ONU a spus că forţele de securitate siriene au comis "cel mai probabil" crime contra umanităţii înăbuşind în decursul ultimelor 11 luni mişcările populare, în timpul cărora au murit circa 6.000 de persoane, spun militanţii locali.

Filmul regizat de Angelina Jolie, a cărui distribuţie este formată exclusiv din actori din fosta Iugoslavie, a fost deja difuzat în decembrie 2011, timp de o săptămână, într-un cinema din Sarajevo. Filmul a fost salutat de asociaţiile victimelor musulmane ale războiului din Bosnia, dar calificat în acelaşi timp drept "anti-sârb" de alte asociaţii.

Angelina Jolie i-a rugat pe sârbi să vizioneze acest film "cu o minte deschisă".

În presa locală, un reprezentant al Academiei de film din Belgrad, Mirko Beokovic, a denunţat filmul ca lipsit de imparţialitate, pentru că-i arată pe "musulmani (bosniaci) ca persoane civilizate, iar pe sârbi, ca ţărani sălbatici".

În ceea ce priveşte calităţile artistice, el a spus despre debutul în regie al Angelinei Jolie că este "superficial, fără să depăşească nivelul unui western spaghetti", invitându-şi totuşi compatrioţii să-l vizioneze.

Lungmetrajul "In the Land of Blood and Honey" marchează debutul regizoral al actriţei americane Angelina Jolie. Potrivit sinopsisului oficial, filmul are ca temă centrală o poveste de dragoste din timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995), între un gardian sârb dintr-un lagăr de prizonieri, care face eforturi foarte mari pentru a o proteja pe fosta lui iubită, o femeie musulmană, încarcerată în acel loc. Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi, iar circa 20.000 de femei au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizaţiilor internaţionale.

Filmul a fost nominalizat anul acesta la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

Angelina Jolie, care a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din "Schimbul/ Changeling", regizat de Clint Eastwood, a devenit celebră graţie rolului principal din franciza "Lara Croft", a jucat în multe producţii cu succes la public, precum "Dl şi dna Smith", "A Mighty Heart", "Gia", dar a câştigat şi premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu rolul din "Tinereţe furată/ Girl, Interrupted".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici