Animal exotic, care poate transmite boli oamenilor, a fost văzut în Mare Britanie. Specia a fost interzisă în 2019

  • Potrivit unui studiu, câinele raton poate fi următorul dăunător non-nativ din Marea Britanie.
  • Animalul, care aparţine familiei vulpilor, se află pe lista celor 20 de specii invazive care ar putea ajunge pe ţărmurile Marii Britanii.
  • Câinii raton pot transmite, de asemenea, o serie de boli la oameni.
Urmărește
5292 afișări
Imaginea articolului Animal exotic, care poate transmite boli oamenilor, a fost văzut în Mare Britanie. Specia a fost interzisă în 2019

Sursa foto: Profimedia

Câinele raton, un membru exotic al familiei vulpilor originare din Japonia, China şi Siberia, reprezintă una dintre cele mai distructive specii invazive care riscă să se stabilească în Marea Britanie, spun experţii.

Un studiu finanţat de Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale a identificat câinele raton şi ratonul ca fiind singurele mamifere de pe o listă cu 20 de specii invazive susceptibile să ajungă pe ţărmurile Marii Britanii şi să distrugă viaţa sălbatică nativă sau să aducă boli care se pot transmite populaţiei, potrivit The Guardian.

Animalele au fost ţinute în Marea Britanie ca animale de companie exotice, dar din 2019 a fost ilegală cumpărarea sau vânzarea acestei specii. Anul trecut, un câine raton sălbatic a fost capturat şi ucis în Ţara Galilor. Anul acesta, un câine raton a fost văzut în Lincolnshire. 

„Trebuie să fim conştienţi de impactul lor potenţial asupra speciilor noastre native şi să raportăm orice astfel de observaţii, cât mai curând posibil”, a spus Dr. Stephanie Wray, preşedintele Societăţii pentru Mamifere.

Câinii raton sunt clasificaţi ca specii invazive non-native, care sunt considerate una dintre ameninţările majore la adresa biodiversităţii.
 
În timp ce majoritatea speciilor non-native cauzează puţine probleme dacă se stabilesc în Marea Britanie, între 10% şi 15% sunt clasificate ca fiind problematice, deoarece ameninţă viaţa sălbatică nativă sau aduc boli oamenilor. Potrivit guvernului, speciile invazive non-native, incluzând troscotul japonez şi viespea asiatică, costă economia 1,8 miliarde de lire sterline în fiecare an.

Câinii raton au fost introduşi în vechea Uniune Sovietică la mijlocul secolului al XX-lea, inclusiv în statele baltice, cum ar fi Letonia. Crescute pentru blană, câinii raton au scăpat şi s-au răspândit rapid în Europa continentală în ultimii ani, colonizând în ţări din nordul Europei, precum Finlanda, Suedia şi Danemarca şi fiind văzuţi şi în Franţa, Germania, Polonia şi Olanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici