- Home
- Life-Inedit
- (08.02.2022, 16:27)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Animalele uimesc din nou. Cercetătorii au observat cum cimpanzeii îngrijesc rănile semenilor cu insecte zdrobite
- În cazul oamenilor, primul instinct ar fi să dezinfecteze rana şi apoi să o acopere cu un bandaj, dar cimpanzeii au inventat o metodă mai creativă: prinderea insectelor şi aplicarea lor direct pe rana deschisă.
- Descoperirile publicate în revista Current Biology contribuie la dezbaterea în curs de desfăşurare privind empatia în rândul animalelor.
Urmărește
481 afișări
Animalele uimesc din nou. Cercetătorii au observat cum cimpanzeii îngrijesc rănile semenilor cu insecte zdrobite
Oamenii de ştiinţă au observat acest comportament la cimpanzeii din Gabon, o ţară din vestul Africii, observând că maimuţele nu folosesc insectele doar pentru a-şi trata propriile răni, ci şi pe cele ale semenilor lor.
Cercetarea, publicată luni în revista Current Biology, marchează o contribuţie importantă la dezbaterea ştiinţifică în curs de desfăşurare cu privire la capacitatea cimpanzeilor şi a animalelor în general de a-i ajuta pe ceilalţi în mod dezinteresat, potrivit The Guardian.
„Când mergi la şcoală şi citeşti în cărţile de biologie despre lucrurile uimitoare pe care le pot face animalele", a declarat pentru AFP Simone Pika, biolog la Universitatea Osnabruck din Germania şi coautor al studiului. „Cred că ar putea fi într-adevăr ceva de genul acesta care va ajunge în acele cărţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Proiectul a început în 2019, când o femelă adultă de cimpanzeu pe nume Suzee a fost observată inspectând o rană la piciorul puiului ei. Apoi, Suzee a prins brusc o insectă din aer, a pus-o în gură, aparent a strâns-o şi apoi a aplicat-o pe rana puiului. După ce a extras insecta din rană, ea a mai aplicat-o de două ori.
Scena s-a petrecut în parcul naţional Loango de pe coasta atlantică a Gabonului, unde cercetătorii studiază un grup de 45 de cimpanzei centrali, o specie pe cale de dispariţie. În următoarele 15 luni, oamenii de ştiinţă au văzut cimpanzeii administrându-şi acelaşi tratament pe ei înşişi de cel puţin 19 ori. Iar în alte două ocazii au observat cimpanzei răniţi fiind trataţi în acelaşi mod de unul sau mai mulţi colegi maimuţe.
Rănile, uneori de câţiva centimetri lăţime, pot proveni din conflicte între membrii aceluiaşi grup sau ai unui grup opus.
Departe de a protesta împotriva tratamentului, cimpanzeii răniţi au fost fericiţi să fie îngrijiţi. „Este nevoie de multă încredere pentru a pune o insectă într-o rană deschisă", a spus Pika. „Ei par să înţeleagă că dacă îmi faci asta cu această insectă, atunci rana mea se va vindeca. Este uimitor".
Cercetătorii nu au reuşit să identifice ce insectă a fost folosită pe răni, dar ei cred că este vorba despre o insectă zburătoare, având în vedere mişcarea rapidă a cimpanzeilor pentru a o prinde.
Pika spune că insecta ar putea conţine substanţe antiinflamatorii care au un efect calmant. Se ştie că insectele au diverse proprietăţi medicale, iar cercetătorii vor trebui să efectueze mai multe lucrări pentru a detecta şi studia insecta în cauză.
Păsări, urşi, elefanţi şi alte animale au fost deja observate auto-medicându-se, de exemplu prin consumul de plante. Dar ceea ce este unic la cimpanzei este faptul că aceştia nu se tratează doar pe ei înşişi, ci îi ajută şi pe alţii.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe