Antidepresivele din noua generaţie sunt puţin eficace

Antidepresivele din noua generaţie nu au efecte mai mari decât un placebo asupra majorităţii persoanele care suferă de depresie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hull, Marea Britanie, publicat, marţi, în PLoS.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Antidepresivele din noua generaţie sunt puţin eficace

Antidepresivele din noua generaţie sunt puţin eficace (Sursa: Mediafax Foto)

"Diferenţa între starea de sănătate a pacienţilor care iau un placebo şi cea a bolnavilor care iau antidepresive este una nesemnificativă. Acest lucru înseamnă că persoanele care suferă de depresie ar putea evita tratamentul chimic", a explicat profesorul Irving Kirsch, de la departamentul de psihologie al Universităţii din Hull.

Profesorul face parte dintr-un grup de experţi care analizează datele publicate şi nepublicate - dar puse la dispoziţia organismelor de aprobare britanic şi american - din 47 de studii clinice asupra inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRI), antidepresivele de nouă generaţie.

Este vorba mai ales de antidepresivele cele mai prescrise, precum fluoxetina (Prozac), venlafaxina (Efexor) şi paroxetina (Seroxat).

Potrivit noului studiu, ISRI nu au efect mai mare decât produsele placebo în cazul persoanelor care suferă de depresie uşoară şi pentru majoritatea bolnavilor care suferă de depresie gravă.

"Având în vedere rezultatele, se pare că există prea puţine justificări pentru prescrierea tratamentelor antidepresive pentru alte cazuri decât depresia foarte gravă, cu excepţia cazului în care tratamentele alternative nu au dat rezultate", a spus Kirsch.

Potrivit asociaţiei specializate în sănătate mintală Mind, în 2006 s-au eliberat în Marea Britanie aproape 31 de milioane de reţete pentru antidepresive, dintre care 16,2 milioane pentru ISRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici