- Home
- Life-Inedit
- VATICAN, (05.03.2019, 13:32)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anul în care Vaticanul va deschide arhivele secrete ale papei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Vaticanul va deschide arhivele secrete ale lui Pius al XII-lea din cel de-Al Doilea Război Mondial, în luna martie 2020, a anunţat papa Francisc, mulţi aşteptându-se ca evenimentul să lămurească pentru totdeauna de ce nu a reuşit Biserica catolică să joace un rol mai activ împotriva Holocaustului.
Urmărește
4341 afișări
Anul în care Vaticanul va deschide arhivele secrete ale papei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (Sursa: Wikipedia)
Cercetătorii au solicitat în mai multe rânduri accesul la arhivele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a identifica măsurile luate de Pius al XII-lea (1939 - 1958) împotriva Germaniei naziste în legătură cu uciderea evreilor. Biserica catolică a fost chiar acuzată de tăcere complice, arată France24.
"Am hotărât ca deschiderea arhivelor Vaticanului pentru perioada în care a fost în funcţie Pius al XII-lea să aibă loc pe 2 martie 2020", a anunţat actualul suveran pontif.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Data marchează împlinirea a 81 de ani de când Eugenio Pacelli a devenit papa Pius al XII-lea.
"Biserica nu se teme de istorie", a adăugat papa Francisc, amintind că mandatul lui Pius al XII-lea a coincis cu "unul dintre cele mai triste şi mai întunecate momente ale secolului al XX-lea".
Liderul Bisericii catolice a spus că a luat această hotărâre după ce a înţeles că o cercetare istorică serioasă va putea să pună "într-o lumină corectă, cu criticile de rigoare, momentele de slavă ale acestui papă ca şi, fără îndoială, clipele de probleme grave şi hotărâri chinuitoare, de preocupare creştină şi umană".
Papa Pius al XII-lea a fost criticat pentru că nu a condamnat mai răspicat uciderea evreilor în timpul regimului nazist.
Reprezentanţii Yad Vashem, Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului din Ierusalim, au afirmat că "laudă" hotărârea, "care va da ocazia unei investigaţii obiective şi transparente, ca şi a unor studii extensive privind poziţia Vaticanului, în particular, şi a Bisericii catolice, în general, în timpul Holocaustului".
Centrul a schimbat, în 2012, prezentarea lui Pius al XII-lea în cadrul muzeului, menţionând faptul că atitudinea sa în timpul Holocaustului rămâne "un subiect controversat în rândul savanţilor". Cercetătorii au spus că "se aşteaptă la un acces total la documentele păstrate în arhive".
Oficial, Vaticanul a păstrat o poziţie neutră în timpul războiului. Unii istorici spun că Pius al XII-lea a salvat zeci de mii de evrei italieni, dând indicaţii mănăstirilor să îi adăpostească. Într-un interviu, Francisc a arătat că fostul papă a ascuns evrei în Castelul Gandolfo, reşedinţa papală din apropierea Romei. "Acolo, în camera papei, pe patul său, s-au născut 42 de copii, copii evrei ai persoanelor prigonite care se adăposteau acolo".
Potrivit episcopului Sergio Pagano, şefului arhivelor de la Vatican, pregătirile pentru acest eveniment au început în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, în 2006.
Potrivit publicaţiei L'Osservatore Romano, Vaticanul a sperat că toate demersurile vor fi încheiate până în 2015, însă numărul mare al documentelor şi lipsa de personal a provocat mari întârzieri. Pagano a afirmat că râvna arhivistică pentru "o perioadă decisivă pentru biserică şi pentru lume" va permite istoricilor să descopere "strădaniile supraomeneşti ale umanismului creştin".
Francisc a afirmat că, după studiul arhivelor din timpul războiului, deciziile fostului papă pot să pară unora ca "reţinute", dar erau tentative "de a păstra, în vremuri de profund întuneric şi cruzime, flacăra plăpândă a iniţiativelor umanitare, a diplomaţiei discrete, dar laborioase".
Ideea pasivităţii Bisericii catolice ar fi şi o consecinţă a unei piese de teatru scrise de Rolf Hochhuth în 1963 şi adaptată de regizorul grec Costa-Gavras în 2002, sub titlul "Amen" (cu filmări desfăşurate în România), care ar fi afectat imaginea lui Pius al XII-lea.
Foştii suverani pontifi Ioan al XXIII-lea (1958 - 1963), Paul al VI-lea (1963 - 1978) şi Ioan Paul al II-lea (1978 - 2005) au fost deja declaraţi sfinţi, dar beatificarea lui Pius al XII-lea, primul pas pentru recunoaşterea sfinţeniei în catolicism, este un proces care întârzie din cauza controverselor legate de mandatul său din timpul războiului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe