Aparatul cu care au fost realizate primele fotografii cu Terra văzută din spaţiu, scos la licitaţie

Aparatul de fotografiat - un model Hasselblad - cu care au fost realizate primele imagini ale Terrei văzute din spaţiu va fi scos la vânzare în luna noiembrie în Statele Unite ale Americii în cadrul unei licitaţii unde ar putea fi achiziţionat cu peste 100.000 de dolari.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Aparatul cu care au fost realizate primele fotografii cu Terra văzută din spaţiu, scos la licitaţie

Aparatul cu care au fost realizate primele fotografii cu Terra văzută din spaţiu, scos la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Licitaţia este organizată de casa RR Auction şi va avea loc la Boston Gallery pe 13 noiembrie, informează dailymail.co.uk.

În octombrie 1962, astronautul american Walter Marty Schirra Jr. (Wally Schirra, după cum îi spuneau apropiaţii, n.r.) a realizat primele imagini cu Terra văzută din spaţiu.

El a folosit o cameră fotografică Hasselblad cu lentile Zeiss şi a făcut o serie de imagini în timpul misiunii spaţiale Mercury-Atlas 8 (MA-8).

Astronautul american a ales modelul Hasselblad datorită calităţii superioare a acestuia.

În prezent, compania Hasselblad continuă să producă aparate şi camere fotografice şi are sediul în oraşul suedez Göteborg.

Aparate din aceeaşi gamă au fost folosite şi în misiunile din programul spaţial american Apollo, în timpul căruia oamenii au reuşit să ajungă pentru prima dată pe Lună.

Wally Schirra a cumpărat el însuşi acest aparat dintr-un magazin din Houston în 1962, iar acesta a fost apoi adaptat de inginerii de la NASA pentru misiunea spaţială MA-8.

MA-8 a fost cea de-a cincea misiunea spaţială americană cu un echipaj uman la bord. Wally Schirra a înconjurat Terra de şase ori la bordul capsulei Sigma 7, în timpul unui zbor orbital care a durat nouă ore, lansat pentru a testa capacităţile tehnice ale vehiculului spaţial.

În timp ce înconjura Terra pentru a treia oară, astronautul american a făcut câteva fotografii deasupra Californiei, iar în timpul celei de-a şasea orbite, a fotografiat America de Sud.

Deşi imaginile sale nu sunt la fel de faimoase precum cele care au surprins răsăritul Soarelui văzut din spaţiu - realizate de William Anders în 1968 în misiunea Apollo 8 -, ele au pus bazele fotografiilor spaţiale şi au schimbat pentru totdeauna percepţia pe care oamenii o au despre planeta noastră.

Walter Marty Schirra Jr. s-a născut pe 12 martie 1923 şi a murit pe 3 mai 2007.

A fost ofiţer în marina americană, aviator, inginer în industria aeronautică şi pilot de teste, dar, mai ales, unul dintre cei şapte astronauţi aleşi pentru Project Mercury, primul program spaţial al Statelor Unite.

A efectuat şase rotaţii în jurul Terrei, în timpul misiunii sale Mercury-Atlas 8, care a avut o durată de nouă ore, pe 3 octombrie 1962.

Acea capsulă spaţială a atins o viteză de 28.255 kilometri pe oră şi o altitudine de 282 de kilometri.

Prin această reuşită, el a devenit cel de-al nouălea pământean care a condus cu succes o capsulă în spaţiu.

De asemenea, a fost primul pământean care a ajuns în spaţiu de trei ori şi singurul om din lume care a făcut parte din misiunile spaţiale Mercury, Gemini şi Apollo.

În luna martie, singurul aparat de fotografiat folosit în cadrul misiunilor spaţiale Apollo de pe Lună care a fost readus de NASA pe Terra a fost vândut la licitaţie, la Viena, cu suma de 550.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici