- Home
- Life-Inedit
- ALBA IULIA, (18.07.2010, 15:01)
- Lungu Plosca Daniel Ionel , Lungu Plosca Daniel Ionel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 5.000 de persoane, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Aproximativ 5.000 de persoane au participat, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Fete, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, manifestare organizată în comuna Avram Iancu şi pe Muntele Găina.
Urmărește
177 afișări
Aproximativ 5.000 de persoane, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, subcomisarul Vasile Catargiu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că la ediţia din acest an a Târgului de Fete au participat aproximativ 5.000 de persoane, în cadrul manifestărilor nefiind înregistrate probleme.
Catargiu a spus că pentru păstrarea liniştii şi ordinii în timpul manifestărilor au fost mobilizaţi peste 150 de poliţişti, jandarmi şi pompieri.
Manifestările organizate în cadrul Târgului de Fete au debutat, sâmbătă, în comuna Avram Iancu, aflată la poalele Muntelui Găina, unde a fost organizată o paradă a portului popular la care au participat câteva sute de reprezentanţi ai unor comune din judeţul Alba, dar şi din judeţele Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Tot în Avram Iancu a fost deschisă o expoziţie de fotografie cu tema "Elemente spaţiale de natură etnografică din Munţii Apuseni", iar apoi a continuat finala Festivalului de tradiţii şi folclor "Cultură pentru Cultură", competiţie care a presupus întreceri între echipe ale comunelor din Alba în gastronomie şi folclor.
Manifestările din Avram Iancu s-au încheiat sâmbătă seara cu un recitalul de muzică veche românească şi cu muzică bizantină în interpretarea formaţiei "Anton Pann".
Pe Muntele Găina, aflat la o altitudine de peste 1.400 de metri, organizatorii au pregătit o discotecă în aer liber şi focuri de artificii.
Duminică, manifestările au început cu o slujbă Te Deum oficiată în memoria eroilor neamului la "Crucea Iancului" din vârful Muntelui Găina, unde autorităţile judeţene şi locale au depus coroane de flori.
Pe parcursul zilei de duminică pe munte se desfăşoară şi un târg al meşterilor populari, iar manifestările se vor încheia în cursul serii cu un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblul Folcloric al Centrului de Cultură "Augustin Bena", alături Traian Ilea şi Valeria Codorean, dar şi de reprezentanţii judeţelor învecinate, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara.
Târgul de Fete de pe Găina a costat în acest an aproximativ 100.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Alba, instituţie care în anii trecuţi a şi înregistrat la OSIM această manifestare ca marcă înregistrată.
În fiecare an, pe Muntele Găina din judeţul Alba se organizează, în duminica cea mai apropiată de data de 20 iulie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber: Târgul de Fete. Sărbătoarea este organizată, în colaborare, de judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, fiind un festival al cântecului şi jocului, al tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti.
Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete si băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi, mulţi dintre ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe