- Home
- Life-Inedit
- (06.03.2024, 19:57)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arctica ar putea rămâne fără gheaţă mai repede decât era estimat
- Cercetătorii estimează că Arctica ar putea ajunge fără gheaţă în următorul deceniu, cu prima "zi fără gheaţă" posibil să apară între 2020 şi 2030.
- Emisiile de gaze cu efect de seră sunt principalul factor care determină această pierdere accelerată a gheţii, cu consecinţe profunde asupra ecosistemului arctic şi comunităţilor umane de-a lungul coastei.
- Pentru a limita durata perioadelor fără gheaţă, este crucial să se reducă emisiile, iar rezistenţa naturală a Arcticii oferă speranţă pentru o eventuală recuperare rapidă.
Urmărește
600 afișări
Artica ar putea rămâne fără gheaţă mai repede decât era estimat
Un recent studiu ştiinţific de la Universtiatea din Colorado Boulder sugerează că Arctica ar putea ajunge fără gheaţă mult mai curând decât s-a anticipat anterior, prima "zi fără gheaţă" putând să apară în următorul deceniu, conform CBS News.
O "zi fără gheaţă" este definită prin prezenţa a mai puţin de 1 milion de kilometri pătraţi de gheaţă în apele Arcticii, reprezentând mai puţin de 20% din acoperirea minimă de gheaţă a regiunii din anii 1980.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Cercetătorii estimează că acest eveniment ar putea avea loc între anii 2020 şi 2030, indiferent de scenariile de emisii. Până la mijlocul secolului, Arctica ar putea experimenta o lună întreagă fără gheaţă plutitoare în timpul lunii septembrie, perioada sa cu cea mai mică acoperire de gheaţă. Mai mult, până la sfârşitul secolului, sezonul fără gheaţă ar putea să se extindă timp de câteva luni, chiar şi în lunile de iarnă în cazul scenariilor cu emisii ridicate.
Principalul factor care determină această pierdere accelerată a gheţii este reprezentat de emisiile de gaze cu efect de seră, care duc la o absorbţie crescută a căldurii de către ocean şi, implicit, la topirea gheţii. Consecinţele pierderii gheţii arctice sunt profunde, afectând nu doar ecosistemul regiunii, ci şi comunităţile umane de-a lungul coastei. Animalele arctice, precum ursul polar, se confruntă cu provocări de supravieţuire, în timp ce speciile invazive ar putea perturba viaţa marină nativă.
Cu toate aceste proiecţii sumbre, cercetătorii subliniază importanţa reducerii emisiilor pentru a diminua pierderea de gheaţă. Chiar dacă condiţiile fără gheaţă devin inevitabile, minimizarea emisiilor ar putea limita durata perioadelor fără gheaţă. Cu toate acestea, rezistenţa Arcticii oferă o oarecare speranţă, cu potenţialul de recuperare rapidă în cazul în care condiţiile atmosferice se răcesc.
În ansamblu, studiul subliniază necesitatea urgentă a acţiunii climatice pentru a menţine echilibrul delicat al Arcticii şi pentru a preveni schimbările de mediu ireversibile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:30
Nicolae Ciucă: PSD îl mai ajută o dată pe Simion, de data asta prin BEC
-
astăzi, 15:21