- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (19.06.2008, 15:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arctica nu va mai fi acoperită de gheţuri pe timpul verii în 5 - 10 ani
Un raport publicat de National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din SUA indică faptul că, în ciuda unei ierni reci, gheţurile din zona arctică se topesc mai repede decât anul trecut şi că este posibil ca Arctica să nu mai fie acoperită de gheţuri pe timpul verii în 5 - 10 ani.
Urmărește
30 afișări
Arctica nu va mai fi acoperită de gheţuri pe timpul verii în 5 - 10 ani (Imagine: Mediafax Foto)
Datele de la NSIDC arată faptul că, la începutul lui 2008, gheaţa acoperea o zonă mai mare decât la începutul anului 2007, potrivit BBC.
Însă, în prezent, gheţurile au ajuns la nivelul din iunie 2007, un record de topire înregistrat în zonă.
Cercetătorii cred că mare parte din gheţuri sunt atât de subţiri încât se topesc foarte uşor. Specialiştii cred că în 5 - 10 ani zona Arctică nu va mai fi acoperită de gheţuri în timpul verii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
În martie, NASA a anunţat că zona acoperită de gheţuri este uşor mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2007, însă majoritatea erau sloiuri formate în iarna anterioară. Aceste sloiuri sunt mult mai puţin robuste decât cele mai puţin saline, care supravieţuiesc mai mulţi ani.
În urmă cu câţiva ani, cercetătorii preziceau că zona arctică nu va mai fi acoperită de gheţuri în timpul verii până în 2080.
Apoi, modelele pe computer au început să indice date mai apropiate, în jurul anilor 2030 - 2050.
În vara lui 2007, gheţurile arctice au atins un nivel record de topire, ajungând la 4,2 milioane de kilometri pătraţi, de la 7,8 milioane de kilometri pătraţi în 1980.
La sfârşitul anului trecut, un grup de cercetători prezicea veri fără gheţuri în zona arctică până în 2013. În prezent, cercetătorii sunt şi mai convinşi că acest lucru se va întâmpla.
Ţările din jurul zonei arctice încearcă să găsească oportunităţile pe care le-ar aduce topirea gheţurilor pe timpul verii.
Canada şi Rusia analizează pretenţiile de suveranitate asupra unor regiuni din Arctica, în timp ce, săptămâna aceasta, preşedintele american George W. Bush a cerut să se facă mai multe explorări petroliere în apele Statelor Unite, fapt care care ar putea indica intenţia de exploatare a rezervelor de pe coasta Alaskăi.
Din punct de vedere climatic, topirea gheţurilor are impact la nivel global, contribuind la încălzirea planetei şi la ridicarea nivelului mărilor. Calota glaciară din zonă conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor de pe glob cu aproximativ şapte metri dacă se topeşte.
Ciclurile climatice naturale joacă un rol important în variaţiile anuale ale calotei glaciare. Pentru ca gheţurile să se refacă la un nivel normal sunt necesare mai multe serii de ierni şi veri reci, lucru care nu este posibil.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe