Arheologii au descoperit cea mai veche structură de lemn din lume. Cu câţi ani în urmă a fost construită

Cercetătorii au descoperit în Cehia o structură din lemn care datează din Neolitic, anul 5256 înaintea erei noastre şi care ar putea fi cea mai veche construcţie din lemn cunoscută până acum, relatează CNN.

Urmărește
7607 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit cea mai veche structură de lemn din lume. Cu câţi ani în urmă a fost construită

sursa FOTO: captura video

Structura din lemn de stejar este o fântână care a fost construită în urmă cu 7.000 de ani, iar vechimea construcţiei a fost stabilită printr-o metodă care presupune analiza cercurilor din interiorul materialului lemnos, informează sursa citată.

Potrivit arheologilor, fântâna construită în perioada Neolitică, a supravieţuit atât de mult timp datorită faptului că a stat sub apă secole de-a rândul. Aceştia vor să împiedice secarea fântânii pentru a evita distrugerea ei. 

Cercetătorii lucrează la un procedeu de prezervare a fântânii prin utilizarea zahărului care ajută la pastrarea structurii celulare a lemnului. 

Arheologii apreciază că fântâna a fost construită din trunchiuri de copaci care au fost tăiaţi în toamna anului 5259 înaintea erei noastre sau în iarna anului 5258 înaintea erei noastre. 

Construcţia are o înălţime de 140 de centimetri şi o bază de 80 pe 80 centimetri. Fântâna a fost descoperită pe o autostradă de lângă Ostrov.

Maniera în care aceasta a fost proiectată demonstrează că oamenii din Neolitic aveau nişte abilităţi tehnice pe care specialiştii nu le bănuiseră până la acest moment.

Experţii consideră că cei care au construit fântâna ştiau să proceseze suprafaţa lemnului cu extrem de multă precizie având în vedere că uneltele erau făcute din piatră, lemn sau fildeş.

Descoperirea marchează cea de-a treia fântână din perioada Neolitică găsită în Cehia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici