Arheologii au descoperit un sanctuar asemănător cu Stonehenge, vechi de 4.000 de ani, în Olanda

Arheologii au descoperit un sanctuar vechi de 4.000 de ani, format din şanţuri şi movile funerare în centrul Olandei, despre care cred că ar fi putut avea un scop similar cu Stonehenge.

Urmărește
1150 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit un sanctuar asemănător cu Stonehenge, vechi de 4.000 de ani, în Olanda

Sursa foto: Twitter

La fel ca faimosul cerc de piatră din sudul Angliei, sanctuarul - care era la fel de mare ca cel puţin trei terenuri de fotbal şi construit din pământ şi lemn - a fost construit pentru a se alinia cu soarele la solstiţii.
 
Arheologii au descoperit, de asemenea, ofrande, inclusiv schelete de animale, cranii umane şi obiecte valoroase, precum un vârf de lance din bronz, în locurile în care soarele strălucea prin deschideri, potrivit unui comunicat al municipalităţii din Tiel, un oraş situat la aproximativ 70 de kilometri est de Rotterdam, unde a fost excavat situl.
 
"Cea mai mare movilă a servit drept calendar solar, similar cu celebrele pietre de la Stonehenge din Anglia", se arată în comunicat.
 
"Acest sanctuar trebuie să fi fost un loc extrem de semnificativ, unde oamenii ţineau evidenţa zilelor speciale din an, efectuau ritualuri şi îşi îngropau morţii. Şiruri de stâlpi se aflau de-a lungul căilor folosite pentru procesiuni".
 
În timpul săpăturilor din 2017, arheologii au descoperit, de asemenea, mai multe morminte. Unul dintre morminte era al unei femei îngropate cu o perlă de sticlă din Mesopotamia, Irakul de astăzi, relatează CNN.
 
Este cea mai veche perlă găsită vreodată în Olanda, iar cercetătorii au declarat că aceasta dovedeşte că oamenii din această zonă au fost în contact cu oameni aflaţi la aproape 5.000 de kilometri distanţă.
 
Arheologii au avut nevoie de şase ani pentru a cerceta mai mult de un milion de obiecte excavate, datând din epoca de piatră, epoca bronzului, epoca fierului, Imperiul Roman şi Evul Mediu.
 
După ce săpăturile au fost terminate, locul a fost acoperit din nou pentru a permite lucrările de construcţie.
 
Unele dintre descoperiri vor fi expuse într-un muzeu local din Tiel şi în Muzeul Naţional de Antichităţi din Olanda.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici