Arma secretă a Vikingilor? Urmaşii lor au fost găsiţi în Islanda şi Groenlanda

Pe lângă invazia vikingilor din secolul al X-lea, teritorii ca Islanda sau Groenlanda au trebuit să suporte şi o altfel de invazie adusă de nave.

Urmărește
1672 afișări
Imaginea articolului Arma secretă a Vikingilor? Urmaşii lor au fost găsiţi în Islanda şi Groenlanda

Arma secretă a Vikingilor? Urmaşii lor au fost găsiţi în Islanda şi Groenlanda

Se pare că faimoşii luptători nordici au invadat cu foc, sabie şi şobolani teritoriile cucerite.

Oamenii de ştiinţă care au condus studiul au comparat ADN-ul şoarecelui modern cu exemplare de oase de şoarece din secolul al X-lea şi au obţinut acelaşi rezultat.

Descendenţii şoarecilor aduşi de navele vikinge din Norvegia sau insulele nordice britanice trăiesc şi în prezent în Islanda sau Groenlanda, informează Daily Mail.

Totuşi, nu s-au găsit urme de şoareci scandinavi în Newfoundland, deşi vikingii au ajuns până în provincia canadiană.

Conducătorul studiului, doctor Eleanor Jones, de la Universitatea din York, consideră că ADN-ul şoarecilor poate fi o dovadă a traseului oamenilor. "Istoria aşezărilor umane din urmă cu 1.000 de ani este reflectată în codul genetic al şoarecilor. Putem să adaptăm traseul oamenilor cu cel al şoarecilor de casă", a spus ea.

Profesorul Jeremy Searle, de la Universitatea Cornell, crede că absenţa urmelor de ADN de la şoarecii proveniţi de pe navele vikinge la cei din Newfoundland este la fel de importantă.

"Absenţa urmelor de ADN de la şoarecii secolului X la şoarecii moderni este la fel de importantă. Nu am găsit nicio dovadă că şoarecii din perioada vikingă au existat în Newfoundland. Poate au ajuns în Newfoundland, ca şi vikingii, dar prezenţa lor a fost scurtă acolo", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici