Agenţia a recunoscut că în condiţiile actuale ale războiului este imposibil să continui lucrul cu corporaţia de stat rusă.
În septembrie a acestui an, era planificată lansarea roverului Rosalind Franklin de fabricaţie europeană pe Marte de pe cosmodromul Baikonur, iar platforma robotică de aterizare Kazachok a fost proiectată pentru acesta de Roskosmos.
Dispozitivul trebuia să facă cercetări pe Planeta Roşie, inclusiv căutarea unor posibile urme de viaţă. În special, s-a planificat să se caute metan în atmosfera lui Marte – un gaz care indică posibila prezenţă a vieţii bacteriene pe planetă.
Consiliul de conducere al ESA, reunit la Paris la 16-17 martie, a evaluat situaţia apărută în urma războiului din Ucraina în ceea ce priveşte ExoMars şi a decis în unanimitate:
- a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfăşura cooperarea în curs de desfăşurare cu Roscosmos în ceea ce priveşte misiunea roverului ExoMars cu o lansare în 2022 şi l-a mandatat pe directorul general al ESA să ia măsurile adecvate pentru a suspenda activităţile de cooperare în consecinţă;
- a autorizat directorul general al ESA să efectueze un studiu industrial accelerat pentru a defini mai bine opţiunile disponibile pentru o cale de urmat în vederea implementării misiunii roverului ExoMars, potrivit Spaceref.
Acum agenţia va căuta alternative la proiectul rusesc.
Până acum, este deja clar că roverul nu va merge pe Marte până la sfârşitul anului 2024.