Artistul francez Pierre Amoyal va susţine două concerte la Sibiu cu o vioară Stradivarius

Una dintre celebrele viori Stradivarius a ajuns, marţi, la Sibiu împreună cu artistul francez Pierre Amoyal, care va susţine două concerte cu Filarmonica de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Italian Rinaldo Muratori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3 afișări

Vioara, care datează din anul 1717, are o istorie zbuciumată, aceasta fiind chiar şi furată în Italia, dar dupa cinci ani s-a reuşit recuperarea ei.

"La hotel cineva m-a aşteptat şi mi-a luat-o, dar din nefericire pentru el, acest om a fost asasinat trei săptămâni mai târziu, dar a avut timp să o dea altor gangsteri şi cinci ani am folosit detectivi şi tot felul de metode în Italia să o găsesc şi, în sfârşit, dupa cinci ani am recuperat-o. I-am plătit valoarea o dată şi încă jumătate. E foarte mult, dar asta e viaţa!", a declarat Pierre Amoyal, la Sibiu.

Vioara are o poveste impresionantă. Aceasta a aparţinut ţarului Nicolae al II-lea, apoi violonistului polonez Pavel Kochanski, care în timpul Revoluţiei din Rusia şi-a salvat viaţa cântând melodii revoluţionare. Câteva decenii mai târziu, vioara a intrat în posesia artistului francez, care spune că a căutat mult ca să găseasca acest instrument unic.

"Am lucrat foarte mult şi am umblat în toată lumea căutând aceste viori faimoase, până am găsit această vioară şi apoi am muncit şi am muncit şi am muncit până a putut ajunge a mea. Am fost foarte norocos că la 24 de ani m-am îndrăgostit de această vioară şi m-am hotărât să o cumpăr, dar astăzi ar trebui să am cinci concerte pe zi şi tot nu aş putea să o cumpăr. Atunci era o nebunie, dar era posibil, dar astăzi nu ar fi posibil. Am fost foarte norocos că am putut să o cumpăr", a mai spus artistul Amoyal.

Pierre Amoyal se află pentru a doua oară în România. În urmă cu trei ani, el a cântat la Festivalul George Enescu. La Sibiu va susţine două concerte, respectiv miercuri şi joi, împreună cu Filarmonica de Stat, sub îndrumarea dirijorului italian Rinaldo Muratori.

"Este un prilej unic pentru sibieni de a asculta pe scena Sălii Thalia la Filarmonică o vioară Stradivarius şi cu atât mai mult pentru că este vorba de una dintre cele mai celebre viori Stradivarius construite vreodată, cu o istorie foarte aparte, foarte colorată”, a declarat Ioan Bojin, directorul Filarmonicii Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici