- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (13.09.2018, 10:24)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Ciocolatei. Ce problemă întâmpină iubitorii de dulciuri
Orice zi este bună pentru a sărbători dulciurile care îţi plac, iar, când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun uşor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alţii menţin tradiţia pe 7 iulie.
Urmărește
720 afișări
Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Ciocolatei. Ce problemă întâmpină iubitorii de dulciuri
O bună parte dintre cei care îşi doresc să marcheze Ziua Internaţională a Ciocolatei citează nu doar data de 7 iulie, ci şi anul 1550, când ciocolata ar fi fost introdusă în Europa.
Asociaţia Naţională a Cofetarilor din Statele Unite ale Americii, în schimb, a preferat, în ultimii ani, să declare ca Zi Internaţională a Ciocolatei data de 13 septembrie.
Cert este că ciocolata nu avea cum să fie cunoscută europenilor mai devreme de secolul al XVI-lea, pentru că boabele de cacao erau folosite doar de azteci şi de populaţia maya. Primii au impus chiar taxe pe care să le primească de pe teritoriile cucerite în boabe de cacao. Chiar şi numele vine din limba vorbită de azteci, unde exista cuvântul xocolātl.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Potrivit arheologilor, locuitorii din cele două Americi cultivau cacao încă din anul 1250 înaintea erei noastre. Şi bătura pe care o preparau din boabe de cacao se numea tot xocolātl şi nu semăna prea tare cu ceea ce obişnuim să numim ciocolată în zilele noastre. Era amară (acesta este şi sensul cuvântului "xococ" din limba vorbită de azteci), uneori era obţinută prin fermentare, aztecii o consumau în scop ritual, la nunţi şi la alte ceremonii, considerând boabele de cacao un dar al lui Quetzalcoatl, zeul suprem cunoscut şi sub numele de Şarpele cu Pene.
În 1828, un olandez a inventat un proces automatizat de extragere a untului de cacao care a dus la scăderea preţului pentru boabe şi la o creştere a calităţii. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, cofetarii britanici au combinat untul de cacao cu zahăr şi lichior de cocolată, realizând varianta solidă a produsului. Prima tabletă de ciocolată este înregistrată în dreptul companiei Cadbury în 1849, iar elveţianul Daniel Peter este creditat cu inventarea ciocolatei cu lapte, în 1875.
În prezent, două treimi din producţia mondială de cacao vine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeş, recoltarea ei rămânând în multe locuri legată de probleme moştenite din vremea colonialismului.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe