- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (13.09.2018, 10:24)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Ciocolatei. Ce problemă întâmpină iubitorii de dulciuri
Orice zi este bună pentru a sărbători dulciurile care îţi plac, iar, când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun uşor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alţii menţin tradiţia pe 7 iulie.
Urmărește
721 afișări
Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Ciocolatei. Ce problemă întâmpină iubitorii de dulciuri
O bună parte dintre cei care îşi doresc să marcheze Ziua Internaţională a Ciocolatei citează nu doar data de 7 iulie, ci şi anul 1550, când ciocolata ar fi fost introdusă în Europa.
Asociaţia Naţională a Cofetarilor din Statele Unite ale Americii, în schimb, a preferat, în ultimii ani, să declare ca Zi Internaţională a Ciocolatei data de 13 septembrie.
Cert este că ciocolata nu avea cum să fie cunoscută europenilor mai devreme de secolul al XVI-lea, pentru că boabele de cacao erau folosite doar de azteci şi de populaţia maya. Primii au impus chiar taxe pe care să le primească de pe teritoriile cucerite în boabe de cacao. Chiar şi numele vine din limba vorbită de azteci, unde exista cuvântul xocolātl.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Potrivit arheologilor, locuitorii din cele două Americi cultivau cacao încă din anul 1250 înaintea erei noastre. Şi bătura pe care o preparau din boabe de cacao se numea tot xocolātl şi nu semăna prea tare cu ceea ce obişnuim să numim ciocolată în zilele noastre. Era amară (acesta este şi sensul cuvântului "xococ" din limba vorbită de azteci), uneori era obţinută prin fermentare, aztecii o consumau în scop ritual, la nunţi şi la alte ceremonii, considerând boabele de cacao un dar al lui Quetzalcoatl, zeul suprem cunoscut şi sub numele de Şarpele cu Pene.
În 1828, un olandez a inventat un proces automatizat de extragere a untului de cacao care a dus la scăderea preţului pentru boabe şi la o creştere a calităţii. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, cofetarii britanici au combinat untul de cacao cu zahăr şi lichior de cocolată, realizând varianta solidă a produsului. Prima tabletă de ciocolată este înregistrată în dreptul companiei Cadbury în 1849, iar elveţianul Daniel Peter este creditat cu inventarea ciocolatei cu lapte, în 1875.
În prezent, două treimi din producţia mondială de cacao vine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeş, recoltarea ei rămânând în multe locuri legată de probleme moştenite din vremea colonialismului.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate