- Home
- Life-Inedit
- MOSCOVA, (30.08.2019, 17:03)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, nevoiţi să renunţe la o tradiţie veche de decenii
Astronauţii vor trebui să renunţe la o tradiţie veche de decenii, aceea de a face o oprire pentru a urina înainte de a se îmbarca pentru lansarea în spaţiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru că noile costume ruseşti nu le mai permit acest obicei, potrivit The Guardian.
Urmărește
2581 afișări
Astronauţii vor renunţa la "ritualul urinării" înainte de plecarea în spaţiu cu capsulele Soyuz
Un prototip al noilor costume, Sokol-M, a fost prezentat joi, la un eveniment care a avut loc lângă Moscova. Costumele le vor înlocui pe cele care sunt folosite în prezent de astronauţii care merg pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ajutorul capsulelor Soyuz.
Vehiculele spaţiale ruseşti, folosite din anii 1960, vor fi înlocuite în câţiva ani cu noile capsule Federation, dezvoltate de Agenţia spaţială Rusă (Roscosmos).
Actualele costume spaţiale ruseşti - Sokol-K -, de culoare albă, au o deschizătură în forma literei V, care permite efectuarea insolitului ritual. Însă costumele care le vor înlocui, de culoare portocalie, fabricate de compania aerospaţială Zvezda, au fermoarul plasat pe diagonală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În 1961, Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, a trebuit să facă o oprire şi să urineze pe roata din spate a autobuzului care îl ducea pe rampa de lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Gestul a devenit un ritual al tuturor astronauţilor care au plecat în spaţiu de pe acest cosmodrom, pentru a le purta noroc. Femeile nu sunt obligate să participe, dar pot aduce urina în sticluţe, pentru a stropi roata.
"Nu sunt sigur cum vor putea să facă asta, pentru că nu am inclus în design prohabul", a declarat directorul companiei Zvezda, Serghei Pozdniakov.
"Avem specificaţiile pentru design. Acestea nu indică faptul că este necesar ca astronauţii să urineze pe roată", a mai spus acesta, citat de agenţiile de presă din Rusia.
"Specificaţiile pentru design ar trebui să fie adaptate", a adăugat el.
Noile costume sunt mai uşoare şi ermetice, deci nu mai este nevoie de o căptuşeală cauciucată internă, cunoscută şi ca "vezica", foarte dificil de îmbrăcat.
Toţi astronauţii aflaţi în misiune pe ISS poartă costumele Sokol-K, pentru că acestea sunt cele folosite pentru voiajul cu capsulele Soyuz. Costumele sunt confortabile pe timpul zborului, dar sunt foarte greoaie în drumul spre rampa de lansare.
Lansările cu capsulele Soyuz sunt marcate de mai multe ritualuri, precum plantarea de copaci la Baikonur, vizionarea filmului clasic sovietic "White Sun of the Desert/ Beloye solntse pustyni" (1970), de Vladimir Motyl, şi stropirea cu apă sfinţită a astronauţilor, făcută de un preot ortodox.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Organizatorii expoziţiei Banksy la Bucureşti reacţionează după ce artistul britanic a listat manifestarea ca fals
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe