Prima pagină » Life-Inedit » Astronomii asistă pentru prima dată la trezirea unei găuri negre

Astronomii asistă pentru prima dată la trezirea unei găuri negre

Astronomii asistă pentru prima dată la trezirea unei găuri negre

Strălucirea misterioasă a unei galaxii foarte, foarte îndepărtate a fost localizată în inima sistemului stelar şi în trezirea bruscă a unei găuri negre gigantice de un milion de ori mai masive decât soarele, notează The Guardian.

„Am descoperit această sursă în momentul în care a început să prezinte aceste variaţii de luminozitate”, a declarat Dr. Paula Sánchez-Sáez, astronom la sediul Observatorului European de Sud din Garching, Germania, potrivit The Guardian. „Este pentru prima dată când vedem acest lucru în timp real”, a completat aceasta.

Strălucirea bruscă a găurii negre, semnalată încă din 2019

Galaxia a fost semnalată astronomilor în decembrie 2019, când un observator din California a înregistrat o creştere bruscă a luminozităţii sale.

Alerta a provocat o avalanşă de noi observaţii şi verificări ale măsurătorilor arhivate de la telescoapele terestre şi spaţiale pentru a înţelege mai multe despre galaxie şi despre comportamentul său trecut.

Nu este clar ce a determinat strălucirea bruscă a găurii negre, dar cercetătorii au scris în Astronomy and Astrophysics şi spun că cea mai probabilă explicaţie este crearea unui „nucleu galactic activ”, în care o gaură neagră imensă din centrul unei galaxii începe să consume în mod activ materialul din jurul ei.

O echipă internaţională de astronomi analizează în prezent datele provenite de la mai multe telescoape pentru a vedea dacă activitatea găurii negre este temporară sau dacă va continua în viitorul apropiat, scrie Deutsche Welle.

Se crede că majoritatea galaxiilor, inclusiv Calea Lactee, au în centrul lor o gaură neagră.