Astronomii au descoperit a doua exolună. Aceasta are dimensiunile unui „mini-Neptun"

  • Pentru a doua oară, astronomii au detectat ceea ce pare a fi o exolună care orbitează în jurul unei planete din alt sistem solar.
  • Aceasta are trăsături care sugerează că astfel de luni pot fi foarte diferite de cele care populează sistemul nostru solar.
Urmărește
3205 afișări
Imaginea articolului Astronomii au descoperit a doua exolună. Aceasta are dimensiunile unui „mini-Neptun"

Sursa foto: Twitter

Datele obţinute de telescopul spaţial Kepler al NASA înainte de a fi retras în 2018 au indicat prezenţa unei luni de 2,6 ori mai mare decât diametrul Pământului, care orbitează în jurul unui gigant gazos de mărimea lui Jupiter, aflat la aproximativ 5.700 de ani-lumină distanţă de sistemul nostru solar, în direcţia constelaţiilor Cygnus şi Lyra, au declarat joi oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters.

Un an-lumină reprezintă distanţa pe care lumina o parcurge într-un an, respectiv 9,5 trilioane de km. Diametrul acestei luni ar face ca aceasta să fie mai mare decât oricare dintre cele aproximativ 220 de luni cunoscute care orbitează în jurul planetelor din sistemul nostru solar şi de peste nouă ori mai mare decât diametrul lunii Pământului.
 
Nu cunoaştem masa sau, într-adevăr, compoziţia. Ar putea fi un nucleu stâncos cu un înveliş uşor pufos sau o atmosferă groasă până la un nucleu de mare densitate", a declarat David Kipping, profesor de astronomie la Universitatea Columbia, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature Astronomy.
 
Toate lunile sistemului nostru solar sunt obiecte stâncoase sau îngheţate. Au fost identificate aproape 5.000 de planete din afara sistemului nostru solar, sau exoplanete, în comparaţie cu doar două astfel de sateliţi, numiţi exoluni. Acest lucru nu se datorează faptului că se crede că lunile sunt mai rare în alte sisteme solare, ci pentru că planetele tind să fie mai mari şi, prin urmare, mai uşor de găsit, au declarat cercetătorii.
 
Prima exolună, descrisă în 2018 de aceiaşi cercetători principali şi care încă aşteaptă confirmarea, este chiar mai mare, aproximativ de mărimea planetei Neptun din sistemul nostru solar. Acesta se află la aproximativ 8.000 de ani-lumină de Pământ. Compoziţia sa aparent gazoasă este diferită de oricare dintre lunile sistemului nostru solar.
 
„Exolunile sunt terra incognita", a spus Kipping, folosind un termen latin care înseamnă pământ necunoscut. „Nu ştim aproape nimic despre prevalenţa, proprietăţile sau originile lor. Lunile pot fi locuinţe frecvente pentru viaţa din cosmos şi pot afecta habitabilitatea planetei pe a cărei orbită se află. Am învăţat atât de multe despre exoplanete în ultimele câteva decenii, dar exolunile reprezintă o provocare remarcabilă în astronomia modernă", a adăugat Kipping.
 
Cercetătorii au utilizat "metoda tranzitului", folosită adesea pentru a detecta exoplanetele. Aceştia au observat o scădere a luminozităţii stelei asemănătoare Soarelui în jurul căreia orbitează planeta lunii atunci când planeta şi apoi exoluna au trecut prin faţa acesteia. Telescopul Kepler a obţinut date despre două astfel de tranzite.
 
„Aceasta este încă o descoperire tentantă a unei exoluni, sugerând din nou că luni mari pot fi prezente în alte sisteme planetare şi că le putem detecta potenţial", a declarat astronomul şi coautorul studiului Alex Teachey de la Institutul de Astronomie şi Astrofizică al Academiei Sinica (ASIAA) din Taiwan.
 
Cercetătorii au scanat 70 de exoplanete gazoase gigantice reci, aflate pe orbite largi în jurul stelelor lor gazdă, ştiind că două astfel de planete din sistemul nostru solar - Jupiter şi Saturn - sunt orbitate de numeroşi sateliţi. Ei au găsit dovezi pentru o nouă exolună, a cărei dimensiune, au spus ei, i-ar merita descrierea de a fi un "mini-Neptun".
 
„Vom dori să vedem observaţii ulterioare pentru a confirma prezenţa sa", a spus Teachey. „Chiar şi aşa, studiul de faţă face un drum lung pentru a exclude explicaţiile alternative pentru semnalele observate, valorificând mai mult de un deceniu de experienţă în căutarea exolunilor şi scoţând la iveală toate aspectele. Un oarecare scepticism în rândul comunităţii (astronomice) este inevitabil şi important, dar cred că lucrarea prezintă un caz convingător şi amănunţit”.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici