- Home
- Life-Inedit
- (22.10.2022, 11:40)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronomii au descoperit "cea mai pufoasă planetă din toate timpurile", cu densitatea unei bezele
- O planetă cu densitatea unei bezele a fost descoperită de oamenii de ştiinţă.
- Planeta TOI-3757 b ar pluti dacă ar fi plasată într-o cadă de baie suficient de mare.
Urmărește
5657 afișări
Sursa foto: Twitter
Planeta, identificată ca TOI-3757 b, este cea mai pufoasă descoperită vreodată, orbitează în jurul unei stele pitice roşii reci, aflată la aproximativ 580 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Auriga.
Steaua are un diametru de 150.000 de kilometri, ceea ce o face puţin mai mare decât Jupiter, şi orbitează în jurul stelei-gazdă o dată la 3,5 zile. Echipa de cercetători a calculat că densitatea medie a lui TOI-3757 b este de 0,27 grame pe cub, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din densitatea apei, şi ar pluti dacă ar fi plasată într-o cadă de baie suficient de mare, potrivit Independent.
Stelele pitice roşii sunt cel mai mic şi mai întunecat tip de "stele din secvenţa principală", stele care transformă hidrogenul în heliu în miezul lor, într-un ritm constant. Aceste stele, deşi sunt mai reci în comparaţie cu Soarele, pot avea erupţii puternice şi, ca atare, fac ca în jurul lor să se formeze rareori planete.
„Planetele gigantice din jurul stelelor pitice roşii au fost considerate în mod tradiţional ca fiind greu de format", a declarat Shubham Kanodia, cercetător la Laboratorul Pământ şi Planete al Carnegie Institution for Science.
„Până acum, acest lucru a fost analizat doar cu ajutorul unor eşantioane mici din studiile Doppler, care au găsit de obicei planete gigantice mai departe de aceste stele pitice roşii. Până acum nu am avut un eşantion suficient de mare de planete pentru a găsi planete gazoase apropiate într-o manieră robustă”.
În jurul planetei TOI-3757 b încă mai există câteva mistere pe care oamenii de ştiinţă vor trebui să le rezolve, cel mai mare fiind modul în care planeta s-ar fi putut chiar forma, mai ales având în vedere densitatea sa scăzută. Un răspuns ar putea fi faptul că planeta are un număr mai mic de elemente grele în miezul său stâncos în comparaţie cu alţi giganţi gazoşi, ceea ce ar fi putut întârzia modul în care se acumulează gazul şi ar fi putut scădea densitatea sa.
Al doilea factor ar putea fi faptul că orbita uşor eliptică a planetei determină o încălzire excesivă substanţială atunci când se apropie de steaua sa, ceea ce a dus la umflarea atmosferei planetei.
„Potenţialele observaţii viitoare ale atmosferei acestei planete cu ajutorul noului telescop spaţial James Webb al NASA ar putea ajuta la clarificarea naturii sale umflate", spune Jessica Libby-Roberts, cercetător postdoctoral la Pennsylvania State University. Cercetarea ar putea ajuta astronomii să înţeleagă din ce sunt făcute planetele şi cum s-au format şi, în cazul lumilor stâncoase potenţial locuibile, dacă acestea ar putea fi capabile să susţină viaţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace