Astronomii au detectat o misterioasă explozie radio rapidă şi repetată

  • Astronomii au detectat o misterioasă explozie radio rapidă şi repetată, care provine dintr-o galaxie pitică situată la 3 miliarde de ani-lumină distanţă.
  • Obiectul cosmic este deosebit în comparaţie cu alte explozii radio detectate în ultimii ani, potrivit unei noi cercetări.
Urmărește
4098 afișări
Imaginea articolului Astronomii au detectat o misterioasă explozie radio rapidă şi repetată

Sursa foto: Twitter

Exploziile radio rapide, sau FRB (Fast Radio Bursts), sunt explozii de unde radio în spaţiu, cu durata de milisecunde. Exploziile radio individuale emit o singură dată şi nu se repetă. Dar se ştie că exploziile radio rapide care se repetă trimit unde radio scurte şi energetice de mai multe ori.

Astronomii au reuşit să urmărească unele explozii radio până la galaxiile lor de origine, dar nu au reuşit încă să determine cauza reală a impulsurilor. Învăţarea mai multor informaţii despre originea acestor emisii radio luminoase şi intense ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce le provoacă, potrivit CNN.

Astronomii au detectat obiectul, numit FRB 190520, atunci când a eliberat o explozie de unde radio pe 20 mai 2019. Cercetătorii au folosit Telescopul radio sferic cu deschidere de cinci sute de metri, sau FAST, din China, şi au descoperit explozia în datele telescopului în noiembrie 2019. Când au efectuat observaţii de urmărire, astronomii au observat ceva neobişnuit, obiectul emitea explozii frecvente şi repetate de unde radio.
 
În 2020, echipa a folosit telescoapele Karl G. Jansky Very Large Array, sau VLA, ale Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, pentru a identifica originea exploziei înainte de a o localiza cu ajutorul Telescopului Subaru din Hawaii. Observaţiile lui Subaru în lumină vizibilă au arătat că explozia a venit de la periferia unei galaxii pitice îndepărtate.
 
Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat miercuri în revista Nature.

Cele mai recente descoperiri ridică mai multe întrebări, deoarece acum astronomii se întreabă dacă nu cumva ar putea exista două tipuri de explozii radio rapide. „Sunt cele care se repetă diferite de cele care nu se repetă? Ce se întâmplă cu emisia radio persistentă, este aceasta comună?", a declarat într-un comunicat Kshitij Aggarwal, coautor al studiului, care a fost implicat în studiu în calitate de student doctorand la Universitatea West Virginia.

Este posibil să existe mecanisme diferite care să cauzeze exploziile radio sau că ceea ce le produce se comportă diferit în diferite etape de evoluţie.
 
Anterior, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că exploziile radio rapide sunt provocate de rămăşiţele dense rămase după o supernovă, numite stele neutronice, sau de stele neutronice cu câmpuri magnetice incredibil de puternice, numite magnetari.
 
FRB 190520 este considerat un posibil obiect "nou-născut", deoarece a fost localizat într-un mediu dens, a declarat Law. Acest mediu poate fi cauzat de materialul eliberat de o supernovă, care a dus la crearea unei stele neutronice. Pe măsură ce acest material se împrăştie în timp, exploziile de la FRB 190520 pot scădea pe măsură ce îmbătrâneşte.
 
În continuare, Li doreşte să descopere mai multe explozii radio rapide. „O imagine coerentă a originii şi evoluţiei FRB-urilor va apărea probabil în doar câţiva ani", a declarat Li.
 
Law este entuziasmat de implicaţiile pe care le are existenţa unei noi clase de surse de unde radio.
 
„Timp de zeci de ani, astronomii au crezut că există practic două tipuri de surse radio pe care le puteam vedea în alte galaxii: găuri negre supermasive de acreţie şi activitatea de formare a stelelor", a spus Law. „Acum spunem că nu mai poate fi vorba de o categorisire de tipul "ori una, ori alta"! Există un nou copil în oraş şi ar trebui să luăm în considerare acest lucru atunci când studiem populaţiile de surse radio din univers".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici