- Home
- Life-Inedit
- (14.10.2022, 09:18)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astronomii au detectat un element chimic neaşteptat în atmosfera a două exoplanete
- Astronomii au detectat un element chimic neaşteptat în atmosfera a două exoplanete în care plouă cu fier lichid şi pietre preţioase.
- Cele două exoplanete, care orbitează în jurul unor stele separate dincolo de sistemul nostru solar, sunt giganţi gazoşi ultrafierbinţi numiţi WASP-76b şi WASP-121b.
- Astronomii au folosit Very Large Telescope al Observatorului European de Sud pentru a detecta bariu la altitudini mari în atmosfera fiecărei exoplanete.
- Bariul este cel mai greu element descoperit vreodată în atmosfera unei exoplanete.
- Revista Astronomy & Astrophysics a publicat joi un studiu care detaliază această descoperire.
Urmărește
4932 afișări
Sursa foto: Twitter
„Aceasta a fost, într-un fel, o descoperire "accidentală". Nu ne aşteptam sau nu căutam bariu în mod special şi a trebuit să verificăm dacă acesta provenea într-adevăr de pe planetă, deoarece nu mai fusese văzut în nicio exoplanetă înainte", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Tomás Azevedo Silva, doctorand la Universitatea din Porto şi la Institutul de Astrofizică şi Ştiinţe Spaţiale din Portugalia.
Ce ştim despre cele două exoplanete
Cu fiecare dezvăluire, WASP-76b şi WASP-121b par tot mai ciudate pentru oamenii de ştiinţă.
Ambele exoplanete au dimensiuni similare cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, dar au temperaturi de suprafaţă incredibil de ridicate, cu mult peste 1.000 de grade Celsius.
Temperaturile ridicate de pe WASP-76b şi WASP-121b provin din faptul că fiecare planetă este situată aproape de steaua gazdă, completând o singură orbită în aproximativ una sau două zile.
Descoperită pentru prima dată în 2015, WASP-121b se află la aproximativ 855 de ani-lumină de Pământ. Exoplaneta are o atmosferă incandescentă de vapori de apă, iar atracţia gravitaţională intensă a stelei pe care o orbitează o deformează în forma unei mingi de fotbal.
Planeta este blocată tidian, ceea ce înseamnă că aceeaşi parte a planetei se află mereu cu faţa spre stea. Acest lucru este similar cu modul în care luna noastră orbitează în jurul Pământului. Pe partea de zi, temperaturile încep de la 2.227 C în cel mai adânc strat al atmosferei şi ajung la 3.227 C în stratul superior.
Oamenii de ştiinţă au observat WASP-76b pentru prima dată în 2016. Acesta orbitează în jurul unei stele din constelaţia Pisces, la 640 de ani-lumină distanţă de Pământ. Această exoplanetă este, de asemenea, blocată de tid, astfel încât pe partea sa de zi, care se află cu faţa spre stea, temperaturile depăşesc 2.426 C.
Caracterul sfârâitor al exoplanetelor le-a conferit acestora caracteristici neobişnuite şi o vreme care par desprinse din science-fiction. Oamenii de ştiinţă cred că pe WASP-76b plouă cu fier lichid din cer, în timp ce pe WASP-121b se formează nori de metal şi pietre preţioase lichide.
Bariu în atmosfera exoplanetelor
Detectarea bariului în atmosfera superioară a fiecărei planete i-a surprins pe cercetători. Elementul este de 2 1/2 ori mai greu decât fierul.
„Având în vedere gravitaţia ridicată a planetelor, ne-am fi aşteptat ca elementele grele precum bariul să cadă rapid în straturile inferioare ale atmosferei", a declarat într-un comunicat Olivier Demangeon, coautor al studiului, cercetător postdoctoral la Universitatea din Porto şi la Institutul de Astrofizică şi Ştiinţe Spaţiale din Portugalia.
Descoperirea bariului în atmosfera ambelor exoplanete ar putea sugera că giganţii gazoşi ultrafierbinţi au caracteristici chiar mai neobişnuite decât se bănuia, potrivit CNN.
Pe Pământ, bariul apare pe cerul nopţii sub forma unei culori verzi vibrante atunci când sunt declanşate focuri de artificii. Dar oamenii de ştiinţă nu sunt siguri ce proces natural face ca acest element greu să apară atât de sus în atmosfera acestor giganţi gazoşi.
Echipa de cercetători a folosit instrumentul ESPRESSO, sau Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations, instalat în Very Large Telescope din Chile, pentru a studia lumina stelelor în timp ce trece prin atmosfera fiecărei planete.
„Fiind gazoase şi fierbinţi, atmosferele lor sunt foarte extinse", a declarat Demangeon, „şi sunt astfel mai uşor de observat şi de studiat decât cele ale planetelor mai mici sau mai reci".
Telescoapele viitoare vor putea, de asemenea, să spioneze mai multe detalii din straturile atmosferice ale exoplanetelor, inclusiv ale celor stâncoase similare cu Pământul, pentru a desluşi misterele lumilor neobişnuite din întreaga galaxie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe