Astronomii au găsit dovezi ale existenţei a două planete în construcţie pe o stea îndepărtată

  • Astronomii cred că au găsit dovezi ale existenţei a două planete în construcţie pe o stea tânără îndepărtată aflată la aproximativ 200 de ani lumină de Pământ.
  • Aceste planete nou-născute nevăzute agită praful în jurul stelei TW Hydrae.
Urmărește
1353 afișări
Imaginea articolului Astronomii au găsit dovezi ale existenţei a două planete în construcţie pe o stea îndepărtată

Sursa foto: Twitter

Oamenii de ştiinţă au observat două umbre într-un disc de gaz şi praf care înconjoară TW Hydrae, despre care se crede că sunt proiectate de două discuri mai mici cuibărite în interiorul sistemului stelar.
 
Se crede că aceste două discuri sunt dovezi ale existenţei unei perechi de planete în construcţie.
 
Cercetătorii au declarat că descoperirile, publicate în The Astrophysical Journal, oferă o perspectivă asupra modului în care Pământul şi alte planete din sistemul solar ar fi putut arăta atunci când se formau în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.
 
TW Hydrae este o stea pitică roşie cu o vârstă mai mică de 10 milioane de ani, potrivit Independent.
 
Piticele roşii sunt cele mai mici, cu o masă mai mică de jumătate din cea a Soarelui, şi cel mai comun tip de stea din Calea Lactee.
 
Cercetătorii au analizat datele capturate de telescopul spaţial Hubble şi au descoperit două umbre în discul de gaz şi praf al sistemului stelar TW Hydrae.
 
Prima umbră a fost observată în observaţiile din 2016, în timp ce a doua umbră a apărut cinci ani mai târziu, lăsându-i pe astronomi perplecşi.
 
Dr. John Debes, astronom la Space Telescope Science Institute din SUA, care este, de asemenea, cercetătorul principal şi autorul principal al lucrării, a declarat: „Am fost foarte surprins de această descoperire. Am descoperit că umbra a făcut ceva complet diferit. Când m-am uitat prima dată la date, am crezut că ceva nu a mers bine cu observaţia, deoarece nu era ceea ce mă aşteptam”.
 
Cercetătorii cred că umbrele sunt proiectate de două discuri nealiniate, înclinate cu aproximativ cinci până la şapte grade faţă de planul discului exterior.
 
Se crede că această nealiniere este cauzată de atracţia gravitaţională a două planete aflate în planuri orbitale uşor diferite.
 
Dr. Debes a declarat: „Aceasta sugerează că cele două planete trebuie să fie destul de apropiate una de cealaltă. Este ca şi cum două maşini de curse care sunt aproape una de cealaltă, dar una o depăşeşte şi o înconjoară încet pe cealaltă".
Planetele din sistemul solar au, de asemenea, planuri orbitale a căror înclinare variază cu câteva grade una faţă de cealaltă, au declarat cercetătorii.
 
TW Hydrae le oferă astronomilor un loc în faţa ringului pentru a vedea cum ar fi putut arăta sistemul nostru solar în timpul anilor săi de formare, au adăugat ei.
 
Presupusele planete sunt situate într-o regiune aflată la o distanţă aproximativ egală cu cea a lui Jupiter faţă de Soare, au precizat cercetătorii, iar umbrele efectuează o rotaţie în jurul stelei aproximativ la fiecare 15 ani.
 
Autoarea studiului, Rebecca Nealon, profesor asistent de fizică la Universitatea din Warwick, a declarat: „Umbrele schimbătoare din TW Hydrae reprezintă o provocare specială pentru teoreticieni. Dar modelele noastre au reuşit să arate că cea mai probabilă explicaţie este reprezentată de aceste două discuri înclinate care proiectează umbre în mişcare. TW Hydrae ascunde atunci probabil două planete pe orbite nealiniate, continuând misterul acestui disc formator de planete”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici