Astronomii solicită interzicerea megaconstelaţiilor de sateliţi de joasă altitudine. Motivul susţinut de specialişti

  • Astronomii îndeamnă oamenii să se opună industriei "luminilor mari", megaconstelaţiilor de sateliţi de joasă altitudine, în contextul în care cerul nopţii se luminează necontrolat.
  • Ar trebui luată în considerare interzicerea megaconstelaţiilor de sateliţi de joasă altitudine, reţele precum Starlink al lui Elon Musk, au declarat astronomii, într-un efort de a reduce poluarea luminoasă şi de a ne păstra capacitatea de a studia cerul.
Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Astronomii solicită interzicerea megaconstelaţiilor de sateliţi de joasă altitudine. Motivul susţinut de specialişti

Astronomii solicită interzicerea megaconstelaţiilor de sateliţi de joasă altitudine. Motivul susţinut de specialişti

Într-o serie de lucrări şi articole de opinie publicate în revista Nature Astronomy, oamenii de ştiinţă au tras un semnal de alarmă cu privire la strălucirea cerului nocturn, o echipă de experţi solicitând oamenilor de ştiinţă să ţină piept "marilor lumini", aşa cum au făcut-o şi în alte domenii, cum ar fi tutunul şi petrolul, şi să introducă reglementări.
 
Pentru megaconstelaţiile de sateliţi de joasă altitudine, scriu ei, acest lucru ar putea însemna un veto.
 
„Pe scara beneficiilor şi a daunelor imediate sau pe termen lung pentru societate, şi în ciuda popularităţii megaconstelaţiilor de sateliţi, nu trebuie să respingem posibilitatea de a le interzice. Dimpotrivă, credem că impactul şi riscurile sunt prea mari pentru ca această posibilitate să fie exclusă", scriu ei.
 
Echipa afirmă că este puţin probabil ca organismele care contribuie la poluarea luminoasă, fie că este vorba de LED-uri sau alte lămpi de la sol, fie de sateliţii de joasă altitudine, să se reglementeze singure, potrivit The Guardian.
 
De fiecare dată când o anumită problemă de sănătate sau de mediu apare şi începe să fie abordată în literatura ştiinţifică, "maşinăria îndoielii" este pusă în funcţiune de poluatori pentru a opri, sau cel puţin a întârzia cu ani sau decenii, adoptarea de contramăsuri şi reguli pentru protejarea sănătăţii umane şi a mediului", scriu Fabio Falchi, de la Institutul pentru Ştiinţa şi Tehnologia Poluării Luminii din Italia, şi coautorii săi într-un articol de comentarii.
 
„După părerea mea, ar trebui să existe o limită maximă pentru numărul total de sateliţi pe orbite joase, iar numărul lor este probabil deja prea mare", a declarat Falchi, echipa scriind că ar trebui să fie introduse limite şi pentru lumina artificială pe timp de noapte.
 
Potrivit unui articol de perspectivă care însoţeşte articolul, megaconstelaţiile au mai mult decât dublat numărul de sateliţi funcţionali pe orbita joasă a Pământului de la începutul anului 2019, cu un număr vast de lansări planificate în anii următori.
 
Dar experţii spun că acest lucru a avut un cost: iluminarea de către soare a sateliţilor artificiali şi a gunoiului spaţial asociat a crescut luminozitatea cerului pe timp de noapte.
 
„Asistăm la o transformare dramatică, fundamentală şi poate semi-permanentă a cerului de noapte, fără precedent istoric şi cu o supraveghere limitată", scrie John Barentine de la Dark Sky Consulting şi colegii săi.

Megaconstelaţiile de sateliţi perturbă cercetările

Potrivit autorilor, una dintre preocupări este că semnalele astrofizice slabe vor deveni din ce în ce mai greu de detectat din cauza creşterii luminozităţii cerului nopţii.
 
Un exemplu cu consecinţe sociale distincte şi potenţial grave este detectarea obiectelor din apropierea Pământului care reprezintă un risc ridicat de coliziune cu planeta noastră", scriu ei. În plus, echipa notează că o creştere a "zgomotului" poate duce la o pierdere de eficienţă şi, prin urmare, la o povară financiară mai mare pentru instalaţiile de cercetare, din cauza creşterii timpului necesar pentru colectarea şi combinarea datelor.
 
Urmele de sateliţi în imaginile astronomice reprezintă o altă problemă, în timp ce există, de asemenea, o preocupare cu privire la impactul creşterii luminozităţii cerului nocturn asupra sistemelor biologice.
 
Apoi, există impactul asupra publicului, care ar putea vedea mai greu Calea Lactee, constelaţiile familiare, aurorele slabe şi meteoriţii slabi.
 
În general, oamenii de ştiinţă sugerează că mizele sunt prea mari pentru a nu acţiona.
 
Pentru publicul larg există posibilitatea de a pierde priveliştea naturală a unui cer înstelat natural perfect, oriunde pe Pământ", a declarat Falchi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici