Pe aproape întreg teritoriul Japonniei, oameniii evită consumul arborelui sotetsu (Cycad), din cauza potenţialului letal. Totuşi, pentru locuitorii insulei Amami Oshima această plantă a constituit adeseori un aliment de bază, relatează BBC.
Clima tropicală din regiunea Amami Oshima a generat condiţii foarte prielnice pentru ca arborele să se dezvolte şi să fie consumat de către locuitori secole de-a randul în perioade dificile.
Consumat în stare crudă, arborele poate cauza hemoragii interne, afecţiuni severe ale ficatului şi chiar moartea.
Arborele Cycad este una dintre cele mai vechi specii de plante, având o vechime de 280 de milioane de ani. Planta fost o sursă de hrană pentru dinozauri, care erau imuni la neurotoxina care este letală în cazul oamenilor.
Arborii aceştia erau extrem de răspândiţi în era jurasică şi sunt consideraţi fosile vii.
Locuitorii insulei Amami Oshima au învăţat cum să îndepărteze substanţa otrăvitoare din această plantă printr-un proces meticulos care durează patru săptămâni.
După îndelungatul proces de prelucrare al arborelui se obţine o textură făinoasă din care se pot face tăieţei sau care se poate amesteca cu orez.