- Home
- Life-Inedit
- TOULOUSE, (04.04.2008, 12:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ATV-ul european Jules Verne a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională
ATV-ul Jules Verne, o navetă de aprovizionare, a ajuns, joi, pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o etapă importantă în cucerirea spaţiului pentru Agenţia europeană (ESA), mai ales în domeniul întâlnirilor spaţiale.
Urmărește
21 afișări
ATV-ul european Jules Verne a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto)
Cu o viteză de 6-7 centimetri pe secundă, vehiculul de talia unui autobuz londonez cu două etaje, care cântăreşte peste 17 tone, faţă de peste 20 de tone la lansare (după ce a consumat o parte din combustibili) a intrat în contact cu modulul rusesc Zvezda de pe Staţia Spaţială, joi, la ora 14.45 GMT.
Specialiştii de la ESA s-au felicitat pentru faptul că pilotul automat al ATV-ului este mai bun decât cel mai bun dintre inginerii piloţi care au ajuns până acum pe orbită, conectarea la ISS făcându-se fără probleme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Naveta cargo europeană automatizată complet a fost lansată pe 9 martie, cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la baza din Kourou, Guyana Franceză.
Înainte de a ajunge pe ISS, luni, aceasta a efectuat cu mare precizie un test care a adus-o la 11 metri de Staţie şi în cursul căruia s-a servit pentru prima dată de sistemul său de ghidare cu laser. "A fost impresionant să vezi cum Jules Verne, echipele de la Centrul de control al ATV-ului şi de la centrele de control de la Moscova şi Houston au interacţionat. A fost o repetiţie generală perfectă", a spus şeful proiectului, John Ellwood, de la Agenţia spaţială europeană. Cu două zile înainte de acest test a avut prima demonstraţie de navigare prin GPS între naveta Jules Verne şi ISS. Întâlnirile spaţiale sunt indispensabile pentru viitoarele misiuni de explorare a spaţiului, mai ales pentru cele pe Marte, care ar putea avea loc în 30 de ani.
Până recent, pentru aprovizionarea ISS se utilizau doar navete cargo ruseşti Progress, cu dimensiuni de trei ori mai mici decât a ATV-ului european, şi navete spaţiale americane.
ATV-ul, primul dintr-o serie de cinci care urmează să fie utilizate pe ISS, a fost construit de Astrium, o filială a grupului european EADS. Partea mecanică a sistemului de conectare la ISS a ATV-ului a fost realizată de ruşi, cu ajutorul tehnologiei utilizate de 30 de ani pentru navetele cargo Progress, în schimb sistemul electronic a fost conceput de companii europene partenere programelor ATV.
Următoarele ATV-uri (Automated Transfer Vehicle) vor fi indispensabile pentru funcţionarea ISS după 2010, când NASA va retrage din circulaţie cele trei navete spaţiale ale sale.
ATV-ul are funcţia de a aproviziona Staţia cu apă, combustibili şi materiale ştiinţifice şi de a ridica orbita ISS, care coboară din cauza atmosferei reziduale din spaţiu, la o înălţime de 350 de kilometri deasupra Pământului. De altfel, prima dintre manevrele de ridicare a orbitei va avea loc pe 21 aprilie.
Construcţia ATV-ului Jules Verne a costat 1,3 miliarde de euro.
Cu configuraţia actuală, ATV-ul va fi dezintegrat controlat deasupra Oceanului Pacific, după desprinderea de ISS, prevăzută peste patru luni.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe