Aura Urziceanu şi Johnny Răducanu cântă cu Duke Ellington Orchestra, la Bucureşti

Cântăreţii de jazz Aura Urziceanu şi Johnny Răducanu vor cânta, pe 25 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti, alături de celebra Duke Ellington Orchestra, informează organizatorii, Sound&Image Events.

Urmărește
255 afișări
Imaginea articolului Aura Urziceanu şi Johnny Răducanu cântă cu Duke Ellington Orchestra, la Bucureşti

Aura Urziceanu şi Johnny Răducanu cântă cu Duke Ellington Orchestra, la Bucureşti (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Cu ani în urmă, Aura Urziceanu şi Duke Ellington Orchestra cucereau împreună inimile publicului iubitor de jazz şi aprecierea criticii muzicale din lumea întreagă, ei revenind împreună pe scenă într-un micro-recital.

Aura Urziceanu a avut un parcurs artistic impresionant şi a fost prezentă pe marile scene ale lumii alături de nume precum Quincy Jones, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Thad Jones, Mel Lewis. Este unul dintre puţinii artişti români de gen care a reuşit să obţină confirmarea talentului său în afara ţării, iar la acest success a contribuit şi colaborarea sa cu Duke Ellington, alături de care a debutat în 1972, la Carnegie Hall din New York.

De asemenea, în concertul de pe 25 aprilie, pe scena Sălii Palatului va urca Johnny Răducanu, care va cânta alături de Duke Ellington Orchestra.

Johnny Răducanu se defineşte simplu, prin muzica sa. "Mr. Jazz of Romania", aşa cum îl numea criticul american Leonard Feather, este recunoscut drept cel mai valoros promotor al jazz-ului românesc peste hotare, dar şi un excelent formator pentru publicul românesc.

Duke Ellington Orchestra, unul dintre cele mai celebre big band-uri din lume, revine la Bucureşti pe 25 aprilie, într-un concert care se va desfăşura sub bagheta lui Paul Mercer Ellington.

Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei (categoria VIP) şi pot fi cumpărate de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară, din librăriile Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Suceava, Constanţa), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center şi din magazinele Vodafone din ţară.

Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" aşa cum îl numea criticul muzical Alistair Cooke în 1983, este părintele a numeroase inovaţii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, fără cuvinte, punând accentul pe contrastul dintre note înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"(1943); este unul dintre pionierii jazz-ului şi, alături de Louis Armstrong, a contribuit la transformarea acestui stil de muzică dintr-o formă de divertisment într-o reală expresie artistică.

Câştigător a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat în prezent pentru îndrăzneala cu care a extins graniţele jazz-ului mai mult decât orice alt muzician, fără a renunţa însă la adevărata esenţă a acestei muzici.

După lansarea ultimului material discografic, în iunie 2009, "Best Of Duke Ellington", acesta a revenit în clasamentul albumelor Billboard 200, după o pauză de 41 de ani.

Cea mai mare realizare a sa este orchestra care îi poartă numele. Înfiinţată în 1923, iniţial sub numele de The Washingtonians, band-ul este alcătuit din 16 instrumentişti, printre care şi trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al orchestrei.

Duke Ellington Orchestra, aşa cum este numită ulterior, devine, sub conducerea maestrului, una dintre cele mai influente din istoria jazz-ului, atingându-şi vârful creativ in anii '40. Astăzi, orchestra Duke Ellington este condusă din nou de un Ellington, de data aceasta de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Duke Ellington Orchestra concertează de opt ani în actuala formulă, pe toate continentele. Orchestra cuprinde atât tineri interpreţi, cât şi veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington.

Duke Ellington Orchestra a concertat în România în octombrie 2004, la Sala Palatului din Bucureşti, şi în iunie 2007, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici