- Home
- Life-Inedit
- (12.10.2021, 20:33)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurorele boreale vor străluci mai la sud decât de obicei din cauza unei furtuni geomagnetice. Ţările unde vor fi vizibile
O furtună geomagnetică declanşată de o explozie de energie solară a lovit Pământul luni, făcând ca aurorele boreale să lumineze cerul la latitudini mai mici decât de obicei.
Urmărește
2735 afișări
Aurorele boreale vor străluci mai la sud decât de obicei din cauza unei furtuni geomagnetice. Ţările unde vor fi vizibile
Mai multe persoane vor putea vedea acest spectacol orbitor, aurorele fiind vizibile în Scoţia şi în nordul Angliei şi până la sud, în statele New York, Wisconsin şi Washington, potrivit autorităţilor din Statele Unite şi Marea Britanie.
Efectele sunt aşteptate să continue marţi şi miercuri, potrivit Met Office din Marea Britanie, care a precizat că ar putea exista o "perioadă destul de activă de activitate geomagnetică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Furtunile geomagnetice sunt perturbaţii de mari dimensiuni în câmpul magnetic al Pământului, cauzate de modificări ale vântului solar şi ale structurii câmpului magnetic interplanetar. Această ultimă furtună a fost declanşată sâmbătă de o puternică ejecţie de masă coronală - o explozie extrem de energică de lumină, material solar şi energie de la Soare, potrivit CNN.
Centrul de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice a declarat că această furtună geomagnetică a fost una "moderată", numind-o un eveniment "G2" pe scara sa de la 1 la 5. De asemenea, agenţia americană a precizat că impactul furtunii se va resimţi peste 55 de grade latitudine şi este posibil să apară fluctuaţii ale reţelei electrice.
Aurora boreală este determinată în principal de vânturile solare, particule emise de Soare care curg prin spaţiu şi sfâşie magnetosfera Pământului, creând un spectacol de lumini colorate.
Fenomene spaţiale
O astfel de vreme spaţială cauzată de soare este importantă de înţeles, deoarece, pe lângă ramificaţiile reţelei electrice, poate avea impact asupra sateliţilor, GPS-urilor, companiilor aeriene, rachetelor şi astronauţilor care lucrează în spaţiu.
În Marea Britanie, Met Office a anunţat că ar fi posibil să se întrezărească aurore marţi seară în cea mai mare parte a Scoţiei şi o "mică şansă" mai la sud, în nordul Angliei şi în Irlanda de Nord. Cu toate acestea, a avertizat că va fi înnorat, ceea ce va face puţin probabilă observarea lor.
Efectul furtunilor geomagnetice poate fi resimţit timp de mai multe zile, potrivit Met Office.
Potrivit NASA, găurile coronale sunt regiuni de pe Soare în care câmpul magnetic al acestuia este deschis către spaţiul interplanetar, trimiţând materialul solar printr-un curent de vânt solar de mare viteză.
Soarele devine din ce în ce mai activ. Acesta a început un nou ciclu solar de 11 ani în 2019, iar maximul solar al ciclului actual, când activitatea atinge punctul culminant, se preconizează că va avea loc la mijlocul anului 2025.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale