Autorităţile doljene caută un nou constructor pentru Muzeul din Craiova dedicat lui Brâncuşi

Autorităţile doljene caută un nou constructor pentru Muzeul din Craiova dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, în condiţiile în care consorţiul de firme din Italia care a adjudecat lucrarea nu a realizat nici 7 % din proiect. Consiliul Judeţean Dolj anunţă că va organiza o nouă licitaţie.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Autorităţile doljene caută un nou constructor pentru Muzeul din Craiova dedicat lui Brâncuşi

Autorităţile doljene caută un nou constructor pentru Muzeul din Craiova dedicat lui Brâncuşi (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Muzeul din Craiova dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi nu va fi finalizat nici în acest an, iar Consiliul Judeţean Dolj, beneficiarul lucrării, anunţă că va organiza o nouă licitaţie pentru a găsi un alt constructor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consilierii judeţeni din Dolj au votat, luni, prelungirea contractului de finanţare pentru Centrul Internaţional "Constantin Brâncuşi” până la finele anului 2018, pentru că centrul nu a putut fi finalizat în termenul contractual asumat de constructor. În plus, Consiliul Judeţean Dolj a iniţiat demersurile pentru executarea garanţiei de bună execuţie şi va scoate din nou la licitaţie lucrările rămase de executat.

"Consiliul Judeţean Dolj a iniţiat cu celeritate demersurile generate de neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate de către antreprenor, prin executarea garanţiei de bună execuţie, conform prevederilor legale în vigoare, urmând a fi eliberat şi un document constatator în care va fi consemnată modalitatea necorespunzătoare în care antreprenorul a derulat contractul. De asemenea, Consiliul Judeţean Dolj va întreprinde demersurile legale în vederea recuperării prejudiciului creat de către antreprenor prin neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate”, se arată în raportul ataşat proiectului de hotărâre supus votului consilierilor judeţeni.

Autorităţile aşteaptă acum elaborarea, de către proiectant, a documentaţiei necesare în vederea începerii unei noi proceduri de licitaţie pentru construirea Muzeului.

Autoritatea judeţeană estimează că procedura de contractare a lucrărilor rămase de executat va fi finalizată, prin semnarea unui nou contract, în august, iar lucrările ar urma să se încheie până la finele lunii august 2018, urmând ca autorizaţiile necesare funcţionării să fie obţinute până la data de 31 decembrie a anului viitor.

Conform ultimelor date transmise de Consiliul Judeţean Dolj, consorţiul de firme care a câştigat licitaţia a realizat doar 6,7% din totalul lucrării de construcţie a Centrului Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi”, din curtea Muzeului de Artă Craiova.

Centrul Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi” este realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în curtea Muzeului de Artă din Craiova, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 32 milioane lei, 14,8 milioane lei reprezentând suma solicitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, din care, până la sfârşitul anului trecut, s-au plătit aproape 202.000 lei. Aceştia au fost singurii bani pe care autoritatea judeţeană i-a putut deconta la termen. Cheltuielile din 2016, precum şi cele care vor urma sunt considerate neeligibile şi vor fi suportate de la bugetul Consiliului Judeţean Dolj.

Contractul de finanţare pentru această lucrare a fost semnat în iunie 2014. Un an mai târziu, în urma licitaţiilor, lucrarea a fost adjudecată unui consorţiu de firme din Italia. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 22 iunie 2015, având un termen de 9 luni pentru finalizarea lucrărilor.

La începerea lucrărilor, au fost însă descoperite neconcordanţe între situaţia din teren şi cea existentă în documentaţie. Mai exact, s-a constatat existenţa unor conducte care nu au fost prevăzute în documentaţia iniţială a proiectului.

"La momentul începerii lucrărilor, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în data 8.12.2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat existenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă. Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo”, arăta Consiliul Judeţean Dolj.

Proiectul prevede un pavilion subteran multifuncţional, iar la suprafaţă o construcţie de sticlă care va avea în interior o imagine a "Ovoidului“. Aceasta va fi realizată tot din sticlă, va avea o înălţime de 15 metri, iar în interiorul său ar urma să fie realizată o hologramă a "Păsării Măiastre“, opera lui Constantin Brâncuşi.

Clădirea va fi prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici