Autorul romanului "Imperiul Soarelui" a murit

Scriitorul britanic J. G. Ballard, celebru pentru romanul său "Imperiul Soarelui", în care acesta prezintă anii copilăriei sale petrecute într-un lagăr japonez, a decedat duminică, la vârsta de 78 de ani, din cauza unei maladii cronice.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Autorul romanului "Imperiul Soarelui" a murit

Scriitorul britanic J. G. Ballard a murit

Agentul scriitorului, Margaret Hanbury, a declarat că J. G. Ballard era bolnav de foarte mulţi ani.

"J. G. Ballard a fost un gigant al scenei literare mondiale, timp de peste 50 de ani", a spus Hanbury. "Spiritul ascuţit şi vizionar al observaţiei de care a dat dovadă a fost distilat în numeroase romane strălucitoare şi puternice, publicate în lumea întreagă şi care au făcut din Ballard un autor cult", a adăugat aceasta.

James Graham Ballard s-a născut pe 15 noiembrie 1930, la Shanghai, unde tatăl său avea o fabrică de confecţii.

După ce forţele japoneze au ocupat oraşul, după atacul de la Pearl Harbour, în 1941, Ballard a fost închis împreună cu familia sa într-un lagăr.

Experienţa aceasta a fost prezentată de Ballard în romanul "Imperiul Soarelui" (1984, Polirom - 2007) - povestea unui băiat care trăieşte în oraşul aflat sub ocupaţie japoneză. Romanul a fost nominalizat la Booker Prize, distins cu Guardian Fiction Prize şi James Tait Black Memorial Award, a fost tradus în numeroase limbi şi a cunoscut o ecranizare celebră, în 1987, în regia lui Steven Spielberg, cu John Malkovich şi Christian Bale în rolurile principale. Filmul a obţinut şase nominalizări la premiile Oscar, două la Globul de Aur şi trei premii BAFTA.

"Am amintiri, nu aş putea spune că fericite, dar nu neplăcute din acel lagăr", spunea Ballard referindu-se la copilăria sa. "Îmi amintesc de brutalitatea şi de loviturile pe care le primeam zilnic, însă, în acelaşi timp, noi, copiii, ne jucam tot timpul tot felul de jocuri", mai spunea scriitorul.

Ballard a mai scris romanul "Crash" (1973, Polirom - 2007), adaptat pentru marile ecrane în 1996, de David Cronenberg, care a obţinut premiul special al juriului la Festivalul de la Cannes.

Ballard a trăit în Marea Britanie din 1946, iar mare parte din ultimii 50 de ani în aceeaşi casă din Shepperton, comitatul Surrey, la sud-vest de Londra.

După ce a făcut studii de medicină la Universitatea din Cambridge, Ballard a fost pilot în Royal Air Force, vânzător, redactor într-o agenţie de publicitate, redactor-şef adjunct la o revistă ştiinţifică, după care s-a consacrat scrisului.

Ballard a început să scrie povestiri SF clasice, apoi a experimentat un stil inovator, punând mai mult accent pe societatea care îl înconjura decât pe extratereştri.

Acest demers experimental, care îi permite să devină unul dintre autorii de marcă al noului val al literaturii SF, caracterizează povestirile care au fost publicate timp de zece ani în revista New Worlds.

În romanele scrise în anii 1960 şi aparţinând registrului apocaliptic, precum "The Drowned World", "The Wind from Nowhere" sau "The Drought", scriitorul imaginează o lume distrusă de catastrofe. El îşi pune, de asemenea, întrebări cu privire la ceea ce se întâmplă atunci când impulsurile nu cunosc limite, descriind, în romane precum "Nopţi de cocaină/ Cocaine Nights" (1996, nominalizat la Whitbread Novel Award) sau "Super Cannes" (2001, Commonwealth Writers Prize), personaje obişnuite a căror existenţă este marcată de violenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici