VIDEO  "Balet galactic" uimitor. Un telescop a surprins o imagine inedită cu două galaxii situate la 60 de milioane de ani-lumină de Pământ

  • Două galaxii situate la 60 de milioane de ani-lumină de Pământ au fost în proces de apropiere timp de 400 de milioane de ani.
  • Galaxiile, NGC 1512 şi NGC 1510, sunt situate în constelaţia Horologium, aşa cum se vede din emisfera sudică.
  • Cea mai mare dintre cele două, NGC 1512, fuzionează cu companionul său galactic mai mic de atât de mult timp încât a creat valuri de formare de stele, ceea ce pare a fi un spectacol de ”balet galactic”.
  • Acest fenomen poate fi observat acum într-o nouă imagine, publicată marţi, care a fost captată de Dark Energy Camera.
Urmărește
3476 afișări
Imaginea articolului "Balet galactic" uimitor. Un telescop a surprins o imagine inedită cu două galaxii situate la 60 de milioane de ani-lumină de Pământ

Sursa foto: Twitter

Noua imagine arată NGC 1512, o galaxie spirală barată, care pare să se întindă pentru a o îmbrăţişa pe mai mica NGC 1510 într-un fel de "balet galactic", potrivit cercetătorilor.
 
Camera finanţată de Departamentul de Energie al SUA este un aparat de imagistică cu câmp larg amplasat pe telescopul de 4 metri Víctor M. Blanco de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile. Observatorul este un program aparţinând NOIRLab al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, potrivit CNN.
 
Fluxul de lumină dintre cele două galaxii dezvăluie cât de mult timp au interacţionat acestea două. Forţele gravitaţionale ale ambelor galaxii au accelerat rata de formare a stelelor în fiecare galaxie şi au distorsionat formele acestora.
 
În cele din urmă, cele două galaxii vor fuziona într-o galaxie mai mare, acesta fiind modul în care evoluează.

Captarea evoluţiei celor două galaxii

Camera pentru energie întunecată colectează lumina stelară în timp ce este reflectată de oglinda de 4 metri lăţime a navei Victor M. Blanco, care cântăreşte cât o semiremorcă.
 
Lumina stelară trece prin interiorul dispozitivului de formare a imaginii, inclusiv printr-o lentilă optică corectoare iniţială cu diametrul de aproximativ 1 metru, către o reţea de 62 de dispozitive cu cuplaj de sarcină.
 
Aceşti senzori sunt mult mai bine adaptaţi decât senzorii din camera digitală obişnuită, astfel încât sunt perfecţi pentru a capta lumina de la obiecte astronomice slabe, cum ar fi aceste galaxii.
 
Camera pentru energie întunecată, creată pentru studiul de şase ani privind energia întunecată, a ajutat peste 400 de oameni de ştiinţă din întreaga lume să cartografieze sute de milioane de galaxii, să urmărească supernovele şi chiar să determine modelele structurii cosmice din univers.
 
Sondajul, desfăşurat între 2013 şi 2019, îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care misterioasa energie întunecată contribuie la expansiunea universului.
 
Şi, din fericire pentru noi, camera este încă folosită pentru alte programe de observare şi continuă să capteze privelişti cosmice impresionante.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici