Balul Vienez sau noaptea din an în care bucureştenii călătoresc într-o altă lume

Cea de-a şasea ediţie a Balului Vienez a avut loc sâmbătă seară, la Palatul Parlamentului, cei circa 900 de participanţi bucurându-se ca în fiecare an de valsuri, cadril, spectacole de balet şi operetă şi, în general, de tot ceea ce nu gustă cu nicio altă ocazie la Bucureşti.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului Balul Vienez sau noaptea din an în care bucureştenii călătoresc într-o altă lume

Balul Vienez sau noaptea din an în care bucureştenii călătoresc într-o altă lume (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

Balul Vienez creează o atmosferă unică, are loc într-un decor dintre cele mai grandioase, cu o eleganţă desăvârşită. Programul este acelaşi an de an: evenimentul este deschis de prestigioasa orchestră a Palatului Schönbrunn - Schonbrunner Schlossorchester -, eleve ale Şcolii de Balet a Operei Române de Stat dau o reprezentaţie pentru invitaţi, 80 de elevi ai şcolii Pas în Doi prezintă defilarea debutanţilor şi apoi invită publicul la dans prin formula "Alles Walzer", Horia Brenciu cântă alături de orchestra sa, animând petrecerea, invitaţii se mai bucură şi de un mini-concert de operetă susţinut de Elisabeth Bauer şi Sebastian Huppmann, iar apoi dansează până târziu, alternativ, pe ritmurile celor două orchestre.

La eveniment participă ambasadori, oameni de afaceri, politicianul Adriean Videanu este nelipsit şi se vorbeşte în română, germană şi engleză.

Totul curge lin şi vesel ca un vals, cei care vin aici nu o fac pentru surprize, ci probabil pentru că ştiu că vor avea parte de acelaşi regal de muzică bună, reprezentaţii deosebite şi atmosferă dintr-un alt fel de societate. În ţinute impecabile, oamenii dansează cu graţie, se amuză cu ocazia ineditei lecţii de cadril oferită de Martin Grund, directorul artistic al balului, şi în general se simt bine.

Toate privirile au fost atrase de reprezentaţia elevelor de 8 - 9 ani de la Şcoala de Balet a Operei, care, anul acesta, în rochiţe roz cu coroniţe de flori pe cap, au prezentat "Valsul florilor" din baletul "Spărgătorul de nuci". Mamele lor, prezente şi ele la bal, stăteau pe culoarul din sală să le filmeze şi să le fotografieze încântate, iar profesoara lor, Magdalena Rovinescu, a spus la sfârşit: "A fost impecabil. De data asta n-au greşit cu nimic".

Pentru elevii şcolii de dans Pas în Doi, balul este o ocazie de a-şi arăta talentul în cadrul unui eveniment deosebit, pentru o audienţă aparte. Sunt selectaţi obişnuiţi ai concursului de dans, cei care ştiu să pozeze, ceea ce fac cu zâmbetul pe buze în timpul tradiţionalei defilări a debutanţilor. "Nu cred că se pune problema de emoţii", spune Cristina Şerban, în vârstă de 21 de ani, prezentă la bal an de an, de la prima ediţie. Nici partenerul ei, Valentin Costea, în vârstă de 23 de ani, pentru care reprezentaţia de la balul de sâmbătă a fost o premieră, nu a avut emoţii. "Este o experienţă plăcută", a spus el.

Pe lângă cei aleşi să "debuteze", mai sunt şi dansatori mai tineri, de 14 - 17 ani, aleşi dintre cei mai buni, care prezintă de asemenea o serie de dansuri.

Un moment amuzant al serii îl constituie lecţia de cadril, pentru care majoritatea participanţilor la bal se aliniază şi urmează, unii cu precizie, alţii tot mai derutaţi, indicaţiile lui Grund, iar apoi trebuie să execute mişcările pe muzică într-un ritm din ce în ce mai alert. Profesorul şi elevii se amuză deopotrivă. Horia Brenciu a avut-o ca parteneră pe una din micile balerine rămase la petrecere, care, după ce s-a rotit nestingherită printre cuplurile care valsau, a ţinut să danseze şi ea cadrilul.

Anul acesta, mesele albe au fost ornate cu crini roşii, iar meniul a fost format din "Amuse Bouche" (stridii Scottish Loch Fyne, caviar şi vinegretă de ceapă), "Hors D'oeuvre" (duet de scoici Saint Jacques şi carne de crab, sos tartar, salată de fenicul şi rucola, cu dressing de citrice), felul principal (muşchi de viţel cu lapte, terină de ficat de gâscă, sos bordelaise, cartofi la tigaie, ciuperci Chantrelle şi sparanghel verde) şi desert (macaroons cu cremă bavareză de lămâie, cremă de ciocolată cu sos de fistic şi ciocolată albă).

Balul Operei din Viena, care a inspirat evenimente similare în alte oraşe, reprezintă o tradiţie în capitala austriacă, fiind unul dintre cele mai importante evenimente mondene şi culturale ale anului, alături de Concertul de Anul Nou.

Potrivit reprezentanţilor Hotelului J.W. Marriott, care organizează Balul vienez de la Bucureşti, cu sprijinul Municipalităţii Vienei, au fost vândute peste 850 de bilete la ediţia din acest an, un loc costând 900 de lei. O parte din fondurile obţinute din vânzarea biletelor şi din sponsorizări, circa 15.000 de euro în fiecare an, vor fi donate fundaţiilor United Way Romania şi Concordia.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici