- Home
- Life-Inedit
- (27.06.2021, 11:49)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Povestea primului bancomat din lume, care a apărut acum 54 de ani
- Pe 27 iunie 1967, acum 54 de ani, primul bancomat din lume a fost pus în funcţiune pe o stradă din nordul Londrei.
- Invenţia a fost creată de către John Shepherd-Barron, un inventator şi om de afaceri britanic.
- Acestuia i-a venit ideea bancomatului automat în 1965, după ce a ajuns la banca sa cu un minut prea târziu şi nu a mai putut retrage bani.
Urmărește
13931 afișări
Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Povestea primului bancomat din lume, care a apărut acum 54 de ani
Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Chiar dacă retragerea de bani pare atât de uşoară în epoca de astăzi, a existat o perioadă în care oamenii stăteau la cozi uriaşe pentru a retrage bani de la bancă.
Astăzi este o zi foarte specială pentru bancomate. De fapt, în această zi, acum 54 de ani, a fost instalat primul bancomat din lume.
Pe 27 iunie 1967, primul bancomat a fost instalat în afara unei sucursale a Barclays Bank din Enfield, Londra. De atunci, oamenii nu au mai fost nevoiţi să meargă la bancă pentru a retrage bani, ci au făcut acest lucru cu ajutorul bancomatelor, potrivit Businesskhabar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cu toate acestea, cardul ATM nu a fost inventat în acel moment. Din această cauză, oamenii trebuiau să pună cecuri în interiorul aparatului şi puteau retrage doar suma de 10 lire, sumă care valora mult mai mult decât astăzi.
Ideea bancomatului a venit de la automatul de ciocolată
John Shepherd-Barron este considerat inventatorul bancomatului. Acestuia i-a venit ideea să creeze un bancomat, deoarece ori de câte ori mergea la bancă sâmbăta pentru a retrage bani, trebuia să stea la cozi lungi. De multe ori nu a putut retrage bani din cauza faptului că banca era închisă. Într-o astfel de zi, s-a întors acasă după ce nu a putut retrage banii. În timp ce făcea baie în acea seară, i-a venit ideea că, dacă ciocolata poate fi scoasă dintr-un aparat automat de ciocolată, atunci ar trebui făcută o maşină similară care va da bani oamenilor.
De profesie, Barron era inginer şi lucrase în armată. Profitând de experienţa sa, a proiectat o maşină ca un automat de ciocolată. În absenţa cardului, oamenii trebuiau să retragă bani sub formă de cec. Barron nu a brevetat această tehnologie. El credea că, dacă obţine un brevet, atunci hackerii pot profita de această tehnologie. Din acest motiv, se fac diverse afirmaţii cu privire la inventatorul bancomatului.
Există, de asemenea, dovezi că un astfel de dispozitiv a apărut în Japonia chiar înainte ca bancomatele să fie instalate în Marea Britanie. La o săptămână după instalarea bancomatului în Barclays Bank, în Suedia au fost găsite informaţii despre un aparat de retragere de numerar. O lună mai târziu, Westminster Bank of Britain şi-a arătat bancomatul în faţa lumii.
Treptat, bancomatele au început să apară în diferite ţări ale lumii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Shazam pentru păsări. Ciripitul este mai uşor de descifrat cu ajutorul celebrei aplicaţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36