- Home
- Life-Inedit
- VANCOUVER, (21.03.2008, 12:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banii aduc fericirea, dacă sunt cheltuiţi pentru binele altora
Banii aduc fericirea, cu condiţia să fie cheltuiţi pentru a ajuta pe cineva sau pentru cauze caritabile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, publicat, vineri, de revista Science.
Urmărește
36 afișări
Banii aduc fericirea, dacă sunt cheltuiţi pentru binele altora
Studiul demonstrează valabilitatea ştiinţifică a proverbului potrivit căruia "e mai ferice să dai decât să primeşti", a spus Elizabeth Dunn, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia, Vancouver.
Dunn şi doi cercetători de la Şcoala de economie Harvard, Laura Aknin şi Michael Norton, au efectuat trei experimente care au vizat măsurarea nivelului de satisfacţie al cobailor după ce au cheltuit bani pentru interesul propriu şi pentru o cauză socială sau caritabilă. "Am descoperit că oamenii care au cheltuit bani pentru alţii sunt mai fericiţi", a subliniat Dunn.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
În timpul primului experiment, 630 de persoane au fost rugate să autoevalueze, pe o scară de la 1 la 5, nivelul de satisfacţie după ce au cheltuit bani pentru ei sau pentru alţii. Persoanele care au dat dovadă de altruism s-au declarat mai fericite decât celelalte.
Cercetătorii au măsurat şi nivelul de satisfacţie al unor angajaţi ai unei companii din Boston, după ce au luat prime cuprinse între 3.000 şi 8.000 de dolari. Potrivit lui Dunn, modul în care beneficiarii au cheltuit primele a fost mult mai important decât suma în sine. "Cei care au oferit mare parte din primă unor cauze sociale s-au dovedit a fi mai fericiţi", a spus cercetătorul. Persoanele care au oferit o treime din prime unor alte persoane au afişat un coeficient de fericire cu 20% mai mare decât cei care au păstrat întreaga sumă pentru ei înşişi.
În cadrul celui de-al treilea experiment, mai mulţi studenţi din Vancouver au primit 5 sau 20 de dolari pentru a-i cheltui într-o zi. Jumătate dintre studenţi au primit ca sarcină să-şi facă o plăcere, cealaltă jumătate a avut ca temă să facă un bine altuia. Din nou, persoanele din a doua categorie s-au declarat mai fericite.
Mare parte din studiu a vizat raportul dintre fericire şi cantitatea de bani de care dispune omul: "am studiat modul în care oamenii folosesc ceea ce au", a explicat Dunn.
Cercetătorul doreşte să studieze pe viitor dacă voluntariatul provoacă la fel de multă satisfacţie ca donaţiile financiare.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe