- Home
- Life-Inedit
- BERLIN, (23.11.2007, 15:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banii ne motivează, mai ales când ştim că ceilalţi primesc mai puţin
O echipă de cercetători germani au făcut un experiment care arată că nu contează valoarea absolută a banilor oferiţi drept răsplată, bărbaţii fiind mai motivaţi atunci când primesc mai mult decât colegii lor, bucurându-se totodată şi când aceştia greşesc, relatează Physorg.com.
Urmărește
3 afișări
Banii ne motivează, mai ales când ştim că ceilalţi primeasc mai puţin
Economişti şi oameni de ştiinţă care studiază creierul uman, de la Universitatea din Bonn, au testat 38 de bărbaţi, conectaţi în perechi la scanere care, folosind rezonanţa magnetică, au examinat activitatea cerebrală în timp ce subiecţilor li s-a cerut să îndeplinească o sarcină simplă.
Pe ecran au apărut mai multe puncte, iar voluntarii estimau numărul lor. Dacă răspunsul era corect, primeau o sumă cuprinsă între 30 şi 120 de euro drept răsplată. Tomograful monitoriza schimbările în circulaţia sângelui din diferite regiuni ale creierului, astfel încât o activitate intensă indica faptul că celulele nervoase din zona respectivă sunt foarte active.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În experiment, fiecare participant cunoştea performanţa partenerului său şi ce primea în schimb. Astfel, cei care au primit mai mulţi bani decât colegii lor au prezentat o activitate mult mai puternică în zona creierului numită "centrul răsplatei", în comparaţie cu situaţia în care ambii dădeau răspunsul corect şi primeau aceeaşi sumă.
"Sistemul de răsplată este activat când un individ experimentează o situaţie pe care el o consideră motivantă, mai ales când subiectul a rezolvat corect cerinţa", a declarat Bernd Weber, care conduce grupul NeuroCognition Imaging de la Institutul Life&Brain, precizând că atunci când un voluntar a estimat greşit numărul de puncte, activitatea în striatum-ul ventral a scăzut gradual.
Totuşi, cea mai interesantă descoperire a fost rolul pe care îl joacă alt factor şi anume performanţa celuilalt subiect. "Activitatea atingea maximul pentru jucătorii care nimereau răspunsul în timp ce colegii lor greşeau", a explicat un alt cercetător.
Când ambii subiecţi estimau numărul de puncte corect şi primeau aceeşi sumă, activitatea centrului de recompensă era una moderată. Însă dacă unul dintre ei primea, de pildă, 120 de euro în timp ce partenerul său primea 60 de euro, activitatea din acest centru era una foarte puternică. Pentru subiectul doi, pe de altă parte, circulaţia sanguină din striatum-ul ventral scădea, chiar dacă a rezolvat corect cerinţa şi primea o răsplată pentru eforturile sale.
"Bărbaţii cel puţin par să îşi tragă motivaţia din competiţie", a concluzionat Bernd Weber.
Astfel, grupul de cercetători conduşi de profesorul Christian Elger şi de economistul Armin Falk vrea să demonstreze cum funcţionează "homo economicus".
"Acest rezultat contrazice teoria economică tradiţională", a explicat profesorul de economie Armin Falk. "Potrivit acestei teorii, singurul şi cel mai important factor este valoarea absolută a recompensei. Comparaţia cu recompensele altor oameni nu ar trebui să joace un rol în nicio motivaţie economică", a adăugat acesta.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36