Barbie îşi stabileşte domiciliul la Berlin şi stârneşte controverse

Păpuşa Barbie îşi stabileşte domiciliul la Berlin şi, odată cu apropiata deschidere a primului muzeu dedicat păpuşilor Barbie în mărime naturală din Europa, visul multor fetiţe din lumea întreagă devine un adevărat coşmar pentru aceia care văd în această jucărie un clişeu sexist şi retrograd.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Barbie îşi stabileşte domiciliul la Berlin şi stârneşte controverse

Barbie îşi stabileşte domiciliul la Berlin şi stârneşte controverse (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Cu părul blond şi perfect drept, cu ochii albaştri ca apa unei lagune şi un zâmbet alb strălucitor, celebra păpuşă cu dimensiuni ireale îi invită pe trecători să îi facă o vizită în acest muzeu Barbie, începând din 16 mai, în centrul Berlinului, în apropiere de celebra Alexanderplatz, informează AFP.

O structură roz, lungă, din metal şi material plastic, începe să prindă contur în decorul puţin strălucitor al unei parcări, între o cale ferată şi imobile cu locuinţe. Peste câteva zile, construcţia, care se doreşte a fi o replică a căsuţei păpuşii Barbie, va oferi, pe o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi, tuturor fetiţelor din lume posibilitatea de a găti prăjituri virtuale în bucătăria Barbie, să se amuze încercând rochii din garderoba acesteia plină de paiete, să viziteze salonul Barbie - roz, evident - şi să admire sutele de figurine expuse.

"Pentru 22 de euro, poţi să ai două cariere: manechin şi star pop! Ce imagine transmite acest fapt tinerelor femei?", declară, enervat, Michael Koschitzki, aflat în fruntea unei mişcări contra acestei "Barbie Dreamhouse", totodată membru în organizaţia de tineret a partidului de stânga radical german Die Linke.

Grupul de pe Facebook al campaniei "Occupy Barbie-Dreamhouse", creat în martie, care face referire la mişcarea populară newyorkeză "Occupy Wall Street", are deja o mie de simpatizanţi, care regretă că "majoritatea fetiţelor acceptă să se joace cu o păpuşă care în realitate este anorexică şi a cărei viaţă constă în a-l aştepta pe Ken într-o maşină", potrivit spuselor lui Koschitzki.

Un pumn plin de ură care străpunge reclama pentru această atracţie turistică a fost imprimat pe 10.000 de afişe, care luptă cu această "propagandă sexistă", într-o ţară în care este dificil să ai o familie şi o carieră în acelaşi timp.

Atacat de multe ori pentru imaginea păpuşii sale fetiş, fabricantul american Mattel spune că, de-a lungul celor 50 de ani de existenţă ai ei, Barbie a fost atât o prinţesă, cât şi medic chirurg şi o candidată la alegerile prezidenţiale.

"Barbie devine din nou un instrument folosit de unii pentru a-şi promova propriul program", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Mattel-Germania.

Confruntarea este aşteptată pentru 16 mai, ziua de deschidere a muzeului, în care este anunţată deja o manifestaţie paşnică, organizată la apelul mişcării "Occupy Barbie Dreamhouse".

"Vom fi foarte mulţumiţi dacă vom aduna 100 de persoane", recunoaşte Michael Koschitzki, a cărui mişcare este susţinută de mai multe organizaţii de stânga şi de iniţiativa Pinkstinks, care s-a protestează faţă de hegemonia culorii roz în universul fetiţelor.

La sfârşitul lunii august, Barbie îşi va face însă valizele. Structura provizorie, casa ei de vis, va călători apoi prin diverse oraşe din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici