Etapa de speed service, una dintre cele mai spectaculoase ale competiţiei Barmaniada, a avut loc în clubul Spice din Capitală, marţi seară.
În finală au intrat 10 barmani, care au avut de pregătit o comandă de şase cocteiluri şi două beri în cel mai scurt timp. Printre cei 10 finalişti s-a clasat şi Andra Apostolescu, care în calificări a atins recordul stabilit în ediţiile precedente la proba de speed service, de 1 minut şi 21 de secunde.
Însă, pe lângă rapiditatea barmanilor, juriul a mai punctat acurateţea tehnicii de lucru şi corectitudinea reţetelor. Cele şase preparate erau din mai multe categorii: două long drinks, un cocteil martini, un cocteil frozen, un iced tea şi un cocteil multi-liqueur.
Câştigătorul titlului de cel mai rapid barman, premiat cu 400 de euro, a fost Andrei Todosi, timpul obţinut de el fiind un minut şi 29 de secunde.
Mai rapid a fost Emanuel Magda, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 1 minut şi 25 de secunde, dar care a pierdut din punctaj la modul de preparare a băuturilor. Premiul câştigat de Emanuel este în valoare de 250 de euro.
Câştigătorul locului al III-lea şi al premiului în valoare de 150 de euro a fost Bogdan Tenciuc, care a reuşit să servească cele 8 băuturi într-un minut şi 33 de secunde.
Din juriu au făcut parte câştigătorii ediţiilor anterioare ale competiţiei, dar şi trei barmani de renume internaţional: Tug Van Den Bergh, membru fondator al World Flair Association, Sean Kennedy şi Jonas Andersen, câştigător al locului al 3-lea la competiţia din cadrul Jameson Bartenders Ball – ambii barmani profesionişti din Danemarca, Marjan Kukuneshoski (Make) – barmanul anului 2009 – şi Sergiu Biriş – barmanul anului 2010 -, la Barmaniada.
Printre surprizele serii de marţi s-au numărat demostraţiile şi prezentările susţinute de cei doi barmani invitaţi din Copenhaga: Sean Kennedy şi Jonas Andresen. Ambii, cu o vastă experienţă profesională, i-au încântat atât pe invitaţi, cât şi pe concurenţi cu prezentări inedite. Sean Kennedy a făcut o demonstraţie interesantă despre creative cocktails, preparând pentru audienţă băuturi pe bază de whiskey, cu cele mai inedite ingrediente: bitter-uri homemade, ou şi zer de la brânza mozzarella. Jonas Brandenborg Andersen i-a introdus pe barmani într-o lume nouă, cea a shot-tails-urilor. El fiind unul dintre cei care au promovat acest trend în Danemarca, şi-a dorit ca acest concept să depăşească graniţele cât mai multor ţări, printre care şi România. Ideea din spatele acestor shot-tails constă în faptul că există o nouă modalitate de a bea un cocktail, şi anume: descompus. Un shot-tail se consumă în două pahare de shot, unul conţinând whiskey, iar al doilea – ingrediente pe care le-ar conţine în mod obişnuit un cocktail. Opţiunile pentru al doilea pahar de shot sunt infinite, Sean fiind un inovator, a sugerat chiar oţetul de la murături si, din nou, zerul de la brânza mozzarella.
După ce au fost antrenaţi într-un spectacol de cocktailuri colorate, viteză şi experienţe gustative, publicul a răspuns cu acelaşi entuziasm şi ultimului moment special al serii, un concert susţinut de trupa Life on Mars.
Prima etapă a ediţiei cu numărul patru a competiţiei naţionale Barmaniada s-a încheiat cu succes, iar barmanii se pregătesc în continuare pentru următoarele 5 etape: Bere – octombrie, Somelier – octombrie, Barista – noiembrie, Mixologie – noiembrie, şi Working flair & Exhibition – decembrie.
La final va fi desemnat barmanul anului 2012, titlu obţinut anul trecut de Marian Porumb.
Aflată la cea de-a patra ediţie, Barmaniada este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.