Săptămâna trecută, Sindicatul scenariştilor americani (WGA), ai cărui membri sunt în grevă de şapte săptămâni, a anunţat că a depus o plângere contra sindicatului producătorilor americani, pe care îl acuză de atitudine incorectă.
Producătorii au cerut între timp o derogare, pentru ca scenariştii să poată lucra la pregătirile pentru ceremoniile de decernare a premiilor Globul de Aur (13 ianuarie) şi Oscar (24 februarie).
Organizatorii celor două ceremonii au nevoie de scenarişti pentru a scrie textele, iar WGA nu a exclus posibilitatea de a instala pichete de grevă la intrarea clădirilor în care sunt organizate evenimentele. Mulţi profesionişti ai industriei au indicat că nu vor participa la ceremonii.
În prezent, filmările la mai multe producţii de televiziune şi lungmetraje sunt întrerupte din cauza faptului că scenariştii sunt în grevă.
Ştirea acestui refuz a fost anunţată marţi, de Los Angeles Times şi presa specializată din SUA, fiind citate surse anonime din rândul WGA.
LA Times este de părere că acest refuz are ca scop forţarea producătorilor de a reveni la masa de negocieri, după întreruperea discuţiilor, pe 7 decembrie.
Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.
Aceasta este prima grevă a scenariştilor de la Hollywood din ultimii aproape 20 de ani.
În 1988, scenariştii de la Hollywood au făcut grevă timp de 22 de săptămâni, iar conflictul a păgubit studiourile americane cu suma aproximativă de 500 de milioane de dolari.