Basmele ascund lecţii neaşteptate despre somnul sănătos al copiilor

  • Celebrele basme care au adormit generaţii de copii ascund lecţii valoroase despre importanţa somnului sănătos, arată un studiu inedit publicat în BMJ.
  • Cercetătorii au analizat patru poveşti clasice şi au descoperit că acestea pot ajuta părinţii să discute cu copiii despre problemele de somn.
Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Basmele ascund lecţii neaşteptate despre somnul sănătos al copiilor

Sursa foto: Annie Spratt via Unsplash

În „Albă ca Zăpada", de exemplu, comportamentul piticilor oferă indicii despre efectele lipsei de somn: iritabilitatea lui Morocănosul, oboseala permanentă a lui Somnorosul şi timiditatea lui Ruşinosu' pot fi consecinţe ale apneei în somn.

Chiar şi strănuturile lui Hapciu ar putea fi legate de un sistem imunitar slăbit din cauza somnului insuficient.

„Prinţesa şi bobul de mazăre" ar putea descrie, de fapt, simptomele unei tulburări din spectrul autist, care include adesea hipersensibilitate senzorială şi probleme cu somnul.

„Goldilocks şi cei trei ursuleţi" ne învaţă despre importanţa condiţiilor perfecte pentru un somn bun: un pat confortabil şi o cameră care nu este „nici prea cald, nici prea rece".

În „Peter Pan", cercetătorii au identificat diverse parasomnii comune la copii, precum mersul în somn, vorbitul în somn şi coşmarurile. Povestea subliniază şi legătura dintre stres, anxietatea de separare şi problemele de somn, vizibile în experienţele băieţilor pierduţi, care au fost abandonaţi de familiile lor.

Studiul sugerează că aceste poveşti pot fi folosite ca instrumente accesibile pentru a discuta cu copiii despre importanţa somnului sănătos şi pentru a identifica potenţiale probleme de somn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici