Cele opt pelicule reprezentate pe afişul din acest an sunt: „Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (1939), „Casablanca” (1943), „Uriaşul/ Giant” (1956), „Sunetul muzicii/ The Sound of Music” (1965), „Naşul/ The Godfather” (1972), „Şoferul doamnei Daisy/ Driving Miss Daisy” (1989), „Forrest Gump” (1994) şi „Gladiatorul” (2000).
Toate au câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, mai puţin unul – „Uriaşul”, de George Stevens, premiat însă pentru regie.
Pe afiş se mai regăseşte sloganul „Celebrate the movies in all of us” (Să sărbătorim filmele din noi)
„Fie că este vorba de o primă întâlnire sau de o reuniune cu prietenii sau rudele, filmele sunt o parte importantă din amintirile noastre”, a spus preşedintele academiei, Tom Sherak. „Premiile Academiei americane nu numai că onorează excelenţa acestor filme, dar şi sărbătoresc ceea ce înseamnă ele pentru noi, din punct de vedere al culturii din care facem parte şi individual”, a mai spus acesta.
Procesul de votare pentru stabilirea nominalizărilor la Oscar a început după ce miercuri au fost expediate buletinele de vot celor 5.783 de membri ai Academiei de film americane. Aceştia trebuie să îşi trimită opţiunile pentru fiecare categorie până pe 13 ianuarie, urmând ca nominalizările să fie anunţate pe 24 ianuarie.
Gala premiilor Oscar 2012, ce va fi prezentată de actorul Billy Crystal, va fi transmisă live de la Kodak Theatre de la Hollywood pe 26 februarie.