Baterii din deşeuri de bere "pentru un viitor ecologic"

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de creare a materialelor pentru baterii din deşeuri de bere.
  • Miliarde de tone de deşeuri de bere ar putea oferi o soluţie unică de energie durabilă.
Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Baterii din deşeuri de bere "pentru un viitor ecologic"

Baterii din deşeuri de bere "pentru un viitor ecologic"

O echipă de chimişti de la Universitatea Friedrich Schiller Jena din Germania susţine că tehnica ar putea transforma miliarde de tone de subproduse de la fabricile de bere în dispozitive de stocare a energiei "pentru un viitor ecologic".
 
Cercetătorii au reuşit să folosească grânele uzate de la o fabrică de bere din apropiere ca sursă biologică pentru a obţine carbon care să fie utilizat ca electrozi în baterii şi supercondensatoare, potrivit Independent.
 
„De câţiva ani, cercetăm adecvarea diferitelor materii prime biologice pentru a realiza materiale cu conţinut de carbon pe care le folosim pentru a crea dispozitive de stocare a energiei", a declarat profesorul Andrea Balducci de la Universitatea din Jena.
 
„Iar deşeurile de bere îndeplinesc criterii importante în acest sens: compoziţia lor chimică este, în principiu, foarte potrivită pentru aplicaţiile pe care le vizăm”.
 
Oamenii de ştiinţă au remarcat că fabricile de bere sunt bine distribuite în Europa, ceea ce face ca deşeurile să fie uşor de obţinut ca materie primă pentru acest proces.
 
Uniunea Europeană generează aproximativ 7 miliarde de tone de cereale uzate, dintre care aproximativ 1,5 miliarde de tone sunt produse numai în Germania.
 
„Acest tip de deşeuri ar putea fi o opţiune interesantă pentru producerea de materiale pentru supercondensatori dacă anumiţi factori pot fi optimizaţi în continuare, cum ar fi costul compoziţiei chimice a materiei prime", a declarat profesorul Balducci.
 
„Vom lucra în cadrul altor proiecte pentru a înţelege mai bine avantajele şi limitările utilizării acestui material abundent, astfel încât acesta să poată fi apoi utilizat pe scară mai largă în producţia de stocare durabilă a energiei”.
 
Cercetarea a fost detaliată într-un studiu, intitulat "Carbon activ derivat din deşeuri de bere pentru condensatori electrochimici de înaltă performanţă şi condensatori litiu-ion", publicat în revistele Electrochimica Acta şi Energy Technology.
 
Studiul face parte dintr-un domeniu în creştere de cercetare a materialelor neobişnuite care ar putea fi utilizate ca baterii, fie în electronicele de consum, fie pentru soluţii de stocare de mare capacitate pentru tehnologiile de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană şi solară.
 
Anul trecut, oamenii de ştiinţă din SUA au creat un nou tip de baterie biodegradabilă din carapace de crab, în timp ce, la începutul acestui an, o echipă de la Institutul Internaţional de Analiză a Sistemelor Aplicate a descoperit că minele subterane abandonate ar putea fi refolosite pentru a stoca cantităţi mari de energie cu ajutorul bateriilor gravitaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici