- Home
- Life-Inedit
- BRUXELLES, (30.11.2013, 16:49)
- Florin Badescu
Belgienii vor să înscrie cartofii prăjiţi în patrimoniul mondial UNESCO
O asociaţie a producătorilor de cartofi prăjiţi din Belgia a lansat o campanie naţională pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Urmărește
436 afișări
Belgienii vor să înscrie cartofii prăjiţi în patrimoniul mondial UNESCO
Cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia", eveniment care se va încheia pe 1 decembrie, Uniunea naţională a producătorilor de cartofi prăjiţi belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis să se mobilizeze pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, după modelul unor preparate din gastronomia franceză, informează lefigaro.fr.
Cartofii prăjiţi belgieni au o veritabilă reputaţie de apărat, întrucât 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel puţin o dată pe lună în meniul lor. Belgienii spun că acest preparat specific, o combinaţie între cartofii din varietatea "bintje" şi uleiul pentru prăjit, are un gust unic.
Belgienii care adoră cartofii prăjiţi vor să promoveze preparatul şi şi-au fixat următorul obiectiv: recunoaşterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Gustul delicios al cartofilor prăjiţi, atmosfera unică din restaurantele de profil şi caracterul artizanal al producătorilor noştri fac din cartofii prăjiţi nu doar un deliciu, ci şi o bogăţie culturală unică", se afirmă într-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia".
Asociaţia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii şi a făcut apel, în paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. În acest sens, UNAFRI a lansat o petiţie pe internet, dar şi în restaurantele care prepară şi comercializează cartofi prăjiţi.
Preşedintele UNAFRI aşteaptă decizia comunităţii flamande care va fi anunţată în decembrie. Cererea de recunoaştere a statutului special al cartofilor prăjiţi belgieni va fi apoi trimisă comunităţii francofone şi celei germanofone, înainte de a fi expediată la UNESCO.
"Este minunat că avem un proiect care promovează un element al culturii belgiene. Cartofii prăjiţi ne unesc. Trebuie să renunţăm la această mentalitate tipic belgiană, potrivit căreia orice este belgian reprezintă ceva rău", a declarat preşedintele UNAFRI.
Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial naţional, Ritualul Căluşului, Doina şi Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Pe 17 octombrie 2003, după laborioase şi îndelungi negocieri, Conferinţa Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe