Ben Affleck scrie despre conflictele din Congo în Time (Video)

Actorul Ben Affleck, recompensat cu un premiu Oscar, a scris un articol, de aproape o mie de cuvinte, despre conflictele din RD Congo, în revista Time, încercând astfel să atragă atenţia publicului asupra problemelor din Africa, informează site-ul accesshollywood.com.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Ben Affleck scrie despre conflictele din Congo în Time (Video)

Ben Affleck scrie despre conflictele din Congo în Time (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Călătoresc în Congo din 2007 pentru a învăţa. Revista Time a fost de acord să publice materialul meu de jurnalist amator, dat fiind această criză urgentă", a scris Affleck.

Conflictul din estul RD Congo durează de mulţi ani, cu violenţe etnice izvorâte din genocidul rwandez, din 1994, în care extremiştii Hutu au atacat populaţia Tutsi. 

Din 1998, aproximativ 5,4 milioane de persoane au murit în războiul din Congo, care a atras crize umanitare, de la foamete, la epidemii.(GALERIE FOTO - Genocidul din Rwanda)

În materialul publicat în Time, Affleck încearcă să atragă atenţia publicului asupra problemelor din Africa prin prezentarea mai multor aspecte ale conflictelor din RD Congo.

Astfel, în articolul actorului se găsesc informaţii despre liderul Tutsi Laurent Nkunda, pe care Affleck l-a cunoscut personal şi care ulterior a fost acuzat de crime de război, dar şi despre grupările implicate în conflict, care au dus la apariţia "crizei urgente" în Congo.

De asemenea, Ben Affleck a vorbit şi despre civilii pe care i-a cunoscut, care spuneau că "nu mai vor genocide".

"Grupările implicate în războiul din estul RD Congo sunt trei mari grupări: Armata congoleză; o formaţiune separatistă compusă din majoritatea Tutsi condusă de fostul general Laurent Nkunda; şi Forţele democratice pentru eliberarea Rwandei (FDLR, rebeli rwandezi hutu)", scrie actorul.

Despre fostul general Laurent Nkunda, Ben Affleck menţionează: "În ultima vreme, comunitatea internaţională s-a concentrat asupra luptelor dintre armata preşedintelelui congolez Laurent Kabila şi gruparea condusă de fostul general Nkunda. Când l-am cunoscut pe Laurent Nkunda, mi-a prezentat rebeliunea sa ca fiind o mişcare de opoziţie faţă de cooperarea autorităţilor de la Kinshasa cu FDLR (rebelii rwandezi hutu), oferindu-mi astfel o poveste sensibilă despre persecutarea persoanelor Tutsi."

"Dar, la fel ca mulţi lideri hutu rwandezi, Nkunda şi oamenii lui au fost acuzaţi de crime de război", a adăugat actorul.

"În interviurile cu civilii congolezi care trăiesc sub controlul FDLR (Forţele de Eliberare ale Rwandei), i-am auzit constant spunând un lucru - că nu mai vor genocide. Mulţi dintre ei cred că singura soluţie pe termen lung este cea militară şi nicio ţară occidentală nu s-a arătat interesată să trimită forţe armate în Africa centrală", a mai scris Affleck în materialul său.

Potrivit presei americane, Ben Affleck va lua parte la un eveniment caritabil din Los Angeles, unde se vor strânge fonduri pentru International Medical Corps, organizaţie care ajută din punct de vedere medical femeile şi copiii din Congo şi alte zone de conflict.

Recent, Ben Affleck a regizat un spot umanitar având ca fundal sonor o melodie a formaţiei Rolling Stones, acesta urmând să fie utilizat în cadrul celei mai recente campanii UNCHR pentru strângerea de fonduri în beneficiul civililor din Congo. (GALERIE FOTO - Conflictele din RD Congo)

Affleck nu este primul star holywoodian care atrage atenţia asupra Africii. George Clooney şi Don Cheadle pledează pentru cauza refugiaţilor din Darfur, Sudan. Brad Pitt a vizitat continentul în 2005, alături de Diane Sawyer, realizatoarea emisiunii "Primetime Live" (ABC), pentru a vorbi despre sărăcie şi răspândirea maladiei SIDA.

Citeşte şi:

Atrocităţile din RD Congo, finanţate de minereuri din zonă

Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului

Ben Affleck şi Rolling Stones ajută refugiaţii din Congo

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici