Benedict Cumberbatch, în rolul "părintelui" informaticii Alan Turing, într-un film biografic

Actorul britanic Benedict Cumberbatch ar putea interpreta rolul principal într-un film despre viaţa şi cariera savantului britanic Alan Turing, considerat "părintele" informaticii moderne, de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani în 2012.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Benedict Cumberbatch, în rolul "părintelui" informaticii Alan Turing, într-un film biografic

Benedict Cumberbatch (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului Deadline.com, actorul nu a semnat încă un contract pentru rolul din acest film, intitulat "The Imitation Game", însă regizorul acestuia, Morten Tyldun, îşi doreşte foarte mult ca Benedict să facă parte din distribuţie, informează contactmusic.com.

Proiectul acestui film a fost cumpărat de Warner Bros. şi se pare că şi Leonardo DiCaprio va fi implicat în producerea lui.

Benedict Cumberbatch, în vârstă de 36 de ani, se bucură de o popularitate tot mai mare în ultimii ani, după succesul serialului "Sherlock", produs de BBC, în care a jucat rolul principal. În prezent, el filmează pentru lungmetrajul "The Man Who Sold the World", unde joacă rolul lui Julian Assange. Filmul despre viaţa fondatorului WikiLeaks va fi lansat în noiembrie.

Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligenţei artificiale şi a descifrat codurile folosite de armata germană, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat vieţile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei războiului, şi a fost foarte aproape de a rezolva o enigmă biologică care îi pasionează şi în zilele noastre pe oamenii de ştiinţă.

În 1936, Alan Turing, care anunţase că vrea să "construiască un creier", a publicat un articol în care a descris "maşina universală Turing". El a fost astfel primul om de ştiinţă care dorea să creeze programe pentru o maşină, sub forma unor date, care îi permiteau acesteia să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp, aşa cum o fac computerele din zilele noastre. Atunci când maşina lui a fost construită efectiv de alţi savanţi în 1950, prima versiune a modelului Automatic Computing Engine (ACE) creat de Turing era cel mai rapid calculator din lume.

Pentru marele public, cea mai mare reuşită a lui Turing rămâne "spargerea" codurilor folosite de maşina Enigma utilizată de submarinele germane din Atlanticul de Nord pentru a comunica între ele. Anumiţi istorici consideră că această realizare de geniu a grăbit căderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere încă un an sau doi.

După Al Doilea Război Mondial, Turing a explorat domeniul inteligenţei artificiale, definindu-i criteriile logice, aflate încă în vigoare şi în zilele noastre, concepând celebrul "test Turing", care se bazează pe capacitatea unei maşini de a susţine o conversaţie. Altfel zis, un computer este cu adevărat inteligent doar atunci când oamenii nu vor mai putea să facă diferenţa între răspunsurile oferite de maşină şi cele oferite de o fiinţă umană.

Pasionat de biologie, Turing şi-a folosit talentele sale de matematician şi în domeniul morfogenezei, încercând să descifreze motivul pentru care animalele şi plantele dezvoltă anumite modele în ceea ce priveşte forma sau culoarea, precum dungile zebrelor sau petele vacilor de lapte, teorii care îi preocupă încă şi în zilele noastre pe oamenii de ştiinţă.

Alan Turing, considerat un Einstein al matematicii, a fost însă şi persecutat în timpul vieţii pentru că a fost homosexual.

El a decedat la vârsta de 41 de ani, pe 7 iunie 1954, prin otrăvire cu cianură, după ce a fost condamnat, în 1952, pentru "ultraj adus bunelor moravuri", din cauza homosexualităţii sale, pe atunci ilegală în Marea Britanie, şi constrâns la castrare chimică. Nu puţine sunt vocile care afirmă că renumitul savant, celebru pentru excentricitatea sa, s-a sinucis mâncând un măr otrăvit cu cianură. Această ipoteză nu a putut fi dovedită niciodată în mod oficial. Memorialul care îi este consacrat, în apropiere de Universitatea din Manchester, îl prezintă, de altfel, aşezat pe o bancă, ţinând în mână un măr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici