- Home
- Life-Inedit
- BERLIN, (14.02.2018, 18:10)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BERLINALE 2018 | Participare record a României la cea de-a 68-a ediţie a Festivalul de film de la Berlin / LISTA filmelor | VIDEO
Festivalul de film de la Berlin debutează joi, cu proiecţia, în premieră, a unei animaţii, "Isle of Dogs", de Wes Anderson, iar România este prezentă la cea de-a 68-a ediţie a prestigiosului eveniment cu producţii în aproape toate secţiunile importante.
Urmărește
808 afișări
BERLINALE 2018 debutează cu proiecţia unei animaţii. Participare record a României la cea de-a 68-a ediţie a festivalului
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul, joi, uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii cinematografice din întreaga lume.
În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Berlinale, Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană susţinând în mod constant prezenţa numeroaselor echipe de realizatori la eveniment.
La ediţia de anul acesta a evenimentului au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Astfel, România participă în competiţia oficială cu filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch me not", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie. Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane.
În această secţiune vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte cinci rulând în afara competiţiei:
"3 Tage in Quiberon/ 3 Days in Quiberon", de Emily Atef (Germania/ Austria/ Franţa)
"7 Days in Entebbe", de José Padilha (SUA/ Marea Britanie) - în afara competiţiei
"Ága", de Milko Lazarov (Bulgaria/ Germania / Franţa) - în afara competiţiei
"Ang Panahon ng Halimaw/ Season of the Devil", de Lav Diaz (Filipine)
"Black 47", de Lance Daly (Irlanda/ Luxemburg) - în afara competiţiei
"Damsel", de David Zellner şi Nathan Zellner (SUA)
"Don't Worry, He Won't Get Far on Foot", de Gus Van Sant (SUA)
"Dovlatov", de Alexey German Jr. (Rusia/ Polonia/ Serbia)
"Eldorado", de Markus Imhoof (Elveţia/ Germania) - în afara competiţiei
"Eva", de Benoit Jacquot (Franţa/ Belgia)
"Figlia mia/ Daughter of Mine", de Laura Bispuri (Italia/ Germania / Elveţia)
"Las herederas/ The Heiresses", de Marcelo Martinessi (Paraguay/ Uruguay/ Germania/ Brazilia/ Norvegia/ Franţa)
"In den Gängen/ In the Aisles", de Thomas Stuber (Germania)
"Isle of Dogs", de Wes Anderson (Marea Britanie/ Germania)
"Khook/ Pig", de Mani Haghighi (Iran)
"Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot/ My Brother’s Name is Robert and He is an Idiot", de Philip Gröning (Germania/ Franţa/ Elveţia)
"Museo/ Museum", de Alonso Ruizpalacios (Mexic)
"La prière/ The Prayer", de Cédric Kahn (Franţa)
"Toppen av ingenting/ The Real Estate", de Måns Månsson şi Axel Petersén (Suedia/ Marea Britanie)
"Touch Me Not", de Adina Pintilie (România/ Germania/ Cehia/ Bulgaria/ Franţa)
"Transit", de Christian Petzold (Germania/ Franţa)
"Twarz/ Mug", de Małgorzata Szumowska (Polonia)
"Unsane", de Steven Soderbergh (SUA)
"Utøya 22. juli/ U - July 22", de Erik Poppe (Norvegia)
Juriul internaţional care va decide anul acesta câştigătorii premiilor festivalului, ce vor fi anunţaţi pe 24 februarie, într-o gală care va avea loc la Berlinale Palast, este prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului sunt actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.
Organizatorii Berlinalei au mai anunţat, săptămâna trecută, că actorul de teatru şi film Willem Dafoe va primi un Urs de Aur pentru întreaga carieră.
De asemenea, premiul Berlinale Camera va fi atribuit anul acesta regizorului şi actorului ceh Jiří Menzel, elveţiencei Beki Probst, preşedintele European Film Market, şi lui Katriel Schory, directorul executiv al Israel Film Fund. De la înfiinţare, în 1986, premiul Berlinale Camera a fost atribuit unor personalităţi şi instituţii din lumea filmului, pentru contribuţia lor la dezvoltarea cinematografiei mondiale.
Un alt debut în lungmetraj, filmul "Lemonade/ Luna de miere", în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu.
În secţiunea competiţională Panorama, dedicată viziunii artistice şi curajului de a fi diferit, au fost selectate anul acesta 47 de filme din 40 de ţări, 37 dintre acestea fiind premiere mondiale şi 16, debuturi în regie.
De asemenea, documentarul regizorului Corneliu Porumboiu "Fotbal infinit/ Infinite Football" a fost selectat între cele 44 de filme din secţiunea necompetiţională Forum. Documentarul analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Aceasta este a doua oară când regizorul participă la Berlinale cu un documentar despre fotbal, primul fiind "Al doilea joc", lansat în 2014.
La secţiunea Generation Kplus, din care fac parte lungmetraje şi scurtmetraje dedicate copiilor şi tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: "De Natura" (regia Lucile Hadzihalilovic) şi "Trois reves de jeneusse" (regia Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer). Cele două scurtmetraje au fost realizate în cadrul proiectului de rezidenţă internaţională de creaţie audiovizuală desfăşurat la Slon, Prahova şi organizat de Fundaţia Culturală META, cu sprijinul ICR.
Totodată, actriţele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus, cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold "Cobain". Pelicula este o coproducţie Olanda/ Belgia/ Germania. În aceeaşi secţiune va fi prezentat încă un lungmetraj, "Fortuna", de Germinal Roaux, o coproducţie Elveţia/ Belgia din a cărei distribuţie fac parte alte două românce, Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu.
De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer va fi, anul acesta, membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut - GWFF Best First Feature Award -, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.
Premiul GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten), în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 2006, pentru a sprijini noua generaţie de realizatori de film. Premiul, pentru care, anul acesta, concurează şi Adina Pintilie, este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.
La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecţionaţi 300 de participanţi. Anul acesta au fost selectaţi în această secţiune, din partea României, Alina Grigore (scenaristă, regizoare, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalistă) şi Mihaela Popescu (regizoare, editor).
Mihaela Popescu participă concomitent, cu pelicula "În pronunţare/ Yet to rule", şi la Woche der Kritik Berlin/ Săptămâna Criticii la Berlin - eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. "În pronunţare" este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată. Portretizând dificultăţile unui personaj prins în lupta dintre instinct şi raţiune, regizoarea construieşte o poveste emoţionantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene şi elemente suprarealiste.
Nu în ultimul rând, tot la Berlinală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ICR Berlin susţine standul românesc de la European Film Market (EFM), precum şi apariţia catalogului Romanian Films. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. În cadrul EFM vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, "Octav", de Serge Celibidachi, "Vara s-a sfârşit", de Radu Potcoavă, "Secretul fericirii", de Vlad Zamfirescu, "Stela", de Stanca Radu, "Dansul Soarelui", de Corneliu Gheorghiţă, şi "Fotbal infinit", de Corneliu Porumboiu.
Festivalul de film de la Berlin are loc anul acesta în perioada 15 - 25 februarie.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36