- Home
- Life-Inedit
- (15.02.2020, 14:07)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitate. Ipotezele astronomilor
- Betelgeuse, steaua uriaşă roşie din constelaţia Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă în ultimele luni.
- De asemenea, forma stelei uriaşe, vizibilă şi de pe Terra, de care o desparte o distanţă de aproape 700 de ani-lumină, a suferit modificări.
- Astronomii au luat în calcul mai multe scenarii, inclusiv transformarea în supernova, explozie care ar lumina cerul similar Soarelui.
Urmărește
2216 afișări
Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitate. Ipotezele astronomilor
Potrivit celor mai recente imagini de înaltă rezoluţie obţinute de astronomii de la European Southern Observatory, din Chile, Betelgeuse nu numai că şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă, dar şi-a modificat şi forma aparentă, din rotundă în ovală, se arată într-un comunicat al observatorului astronomic, citat de nytimes.com.
Betelgeuse era a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion şi, totodată, a noua ca intensitate luminoasă de pe bolta cerească. Totuşi, de la mijlocul lunii noiembrie 2019, intensitatea sa luminoasă a scăzut dramatic, motiv pentru care astronomii au iniţiat o amplă campanie de monitorizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Intensitatea luminoasă a scăzut pe jumătate din suprafaţa sa aparentă, a explicat coordonatorul echipei de cercetători, Miguel Montargès, astrofizician la Universitatea KU Leuven din Belgia. Acesta a adăugat că, potrivit imaginilor, intensitatea luminoasă continuă să scadă, dar mai lent.
Fenomenul poate avea mai multe explicaţii, spun astronomii. Ar putea fi vorba despre o ejecţie de gaze care generează praf stelar ce ascunde parţial steaua sau chiar de transformarea acesteia în supernovă.
Fiind de cinci mii de ori mai strălucitoare decât Soarele, această stea are o vechime de doar câteva milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai Soarelui. În ciuda "tinereţii" sale, sfârşitul acestei stele este iminent: peste doar câteva mii de ani, Betelgeuse va exploda şi se va transforma astfel într-o supernovă, ce va putea fi văzută cu uşurinţă de pe Terra.
Momentul în care va avea loc explozia face de mulţi ani obiectul unor discuţii aprinse între specialişti. În termeni astronomici, Betelgeuse urmează să se transfome în supernova în viitorul apropiat.
Astronomul Eric Lagadec, de la Observatorul de pe Coasta de Azur, din Franţa, spune că, "în principiu, ceea ce se vede pe imagini nu pare a fi asociat unei eventuale explozii". Modificarea formei stelei ar fi, potrivit specialistului, legată de "o răcire a astrului sau de praful care s-a format lângă acesta".
Foto: Profimedia Images
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Epidemia de coronavirus leagă definitiv relaţia dintre bolnavi şi salvatori. Cum îşi păstrează pacienţii optimismul. VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36