Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitate. Ipotezele astronomilor

  • Betelgeuse, steaua uriaşă roşie din constelaţia Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă în ultimele luni.
  • De asemenea, forma stelei uriaşe, vizibilă şi de pe Terra, de care o desparte o distanţă de aproape 700 de ani-lumină, a suferit modificări.
  • Astronomii au luat în calcul mai multe scenarii, inclusiv transformarea în supernova, explozie care ar lumina cerul similar Soarelui.
Urmărește
2216 afișări
Imaginea articolului Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitate. Ipotezele astronomilor

Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitate. Ipotezele astronomilor

Potrivit celor mai recente imagini de înaltă rezoluţie obţinute de astronomii de la European Southern Observatory, din Chile, Betelgeuse nu numai că şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă, dar şi-a modificat şi forma aparentă, din rotundă în ovală, se arată într-un comunicat al observatorului astronomic, citat de nytimes.com.

Betelgeuse era a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion şi, totodată, a noua ca intensitate luminoasă de pe bolta cerească. Totuşi, de la mijlocul lunii noiembrie 2019, intensitatea sa luminoasă a scăzut dramatic, motiv pentru care astronomii au iniţiat o amplă campanie de monitorizare.

Intensitatea luminoasă a scăzut pe jumătate din suprafaţa sa aparentă, a explicat coordonatorul echipei de cercetători, Miguel Montargès, astrofizician la Universitatea KU Leuven din Belgia. Acesta a adăugat că, potrivit imaginilor, intensitatea luminoasă continuă să scadă, dar mai lent.

Fenomenul poate avea mai multe explicaţii, spun astronomii. Ar putea fi vorba despre o ejecţie de gaze care generează praf stelar ce ascunde parţial steaua sau chiar de transformarea acesteia în supernovă.

Fiind de cinci mii de ori mai strălucitoare decât Soarele, această stea are o vechime de doar câteva milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai Soarelui. În ciuda "tinereţii" sale, sfârşitul acestei stele este iminent: peste doar câteva mii de ani, Betelgeuse va exploda şi se va transforma astfel într-o supernovă, ce va putea fi văzută cu uşurinţă de pe Terra.

Momentul în care va avea loc explozia face de mulţi ani obiectul unor discuţii aprinse între specialişti. În termeni astronomici, Betelgeuse urmează să se transfome în supernova în viitorul apropiat.

Astronomul Eric Lagadec, de la Observatorul de pe Coasta de Azur, din Franţa, spune că, "în principiu, ceea ce se vede pe imagini nu pare a fi asociat unei eventuale explozii". Modificarea formei stelei ar fi, potrivit specialistului, legată de "o răcire a astrului sau de praful care s-a format lângă acesta".

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici