Bijuterii de 13,4 milioane de euro, descoperite într-un canal din apropiere de Paris

Bijuterii valorând peste 13,4 milioane de euro, furate în decembrie 2008 din magazinul de lux Harry Winston din Paris, au fost descoperite de poliţiştii francezi luni, într-un canal de scurgere a apelor pluviale din departamentul Seine-Saint-Denis, din apropiere de Paris, informează francesoir.fr.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Bijuterii de 13,4 milioane de euro, descoperite într-un canal din apropiere de Paris

Bijuterii de 13,4 milioane de euro, descoperite într-un canal din apropiere de Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un inel cu o piatră preţioasă de 31 de carate, valorând aproape 6 milioane de euro, un alt inel cu o piatră de 10 carate, alte 17 inele şi trei perechi de cercei au fost descoperite, luni, de Brigada de represiune a banditismului din Paris. Bijuteriile aparţin casei de lux Harry Winston, victimă a "jafului secolului", pe 4 decembrie 2008.

În urma unor informaţii primite, poliţiştii francezi au percheziţionat o reşedinţă din departamentul Seine-Saint-Denis din Région Parisienne şi au descoperit, într-un canal de recuperare a apelor pluviale, o sticlă din plastic încastrată în cimentul din care era construit acel canal. Valoarea totală a bijuteriilor recuperate a fost estimată la 13,4 milioane de euro.

Jaful a avut loc pe 4 decembrie 2008, pe strada Montaigne din Paris, în magazinul casei Harry Winston, considerat "bijutierul starurilor". În seara acelei zile, către ora 17.00, patru bărbaţi - dintre care doi erau deghizaţi în femei - purtând cagule şi peruci, după ce au pretins că sunt clienţi obişnuiţi, au scos din buzunare câteva arme albe, le-au sechestrat pe cele 16 persoane prezente în magazin şi, doar în câteva minute, au furat bijuteriile din interior, valorând peste 85 de milioane de dolari (60 de milioane de euro).

Compania Lloyd, asiguratorul casei Harry Winston, a propus imediat o recompensă de 700.000 de euro. Celebrii Pink Panthers, hoţii de bijuterii provenind din fosta Iugoslavie, au fost evocaţi la un moment dat ca posibili autori ai jafului. Însă, foarte repede, poliţiştii francezi care analizau mărturiile persoanelor prezente în magazin în momentul jafului au aflat că hoţii aveau "un accent de periferie". Cu toate acestea, ancheta stagna. O informaţie primită de Oficiul central de luptă contra delincvenţei itinerante (OCLDI) a contribuit la deblocarea situaţiei. Posibile "gazde" ale bijuteriilor au fost identificate, care veneau din străinătate pentru a expertiza bijuteriile. Aceste persoane erau în contact cu anumiţi membri binecunoscuţi din grupările de infractori parizieni stabiliţi la Seine-Saint-Denis.

La şase luni de la jaf, la sfârşitul lui iunie 2009, Poliţia judiciară franceză a lansat o vastă operaţiune şi a reuşit să prindă 26 de persoane. Printre acestea se afla Daoudi Yahiaoui, pe care anchetatorii l-au considerat "creierul" operaţiunii. Acest bărbat în vârstă de 46 de ani, arestat cu 15 ani înainte pentru că "importase" o tonă de canabis din Spania, nu a participat în mod direct la săvârşirea jafului, dar a fost principalul beneficiar al acestuia. Printre reţinuţi s-a aflat şi indispensabilul complice: un agent de pază care i-a informat pe hoţi în legătură cu numele şi cu obiceiurile angajaţilor casei Harry Winston şi cu locul exact în care erau amplasate seifurile secrete, în care erau depozitate cele mai valoroase bijuterii. Percheziţionând diverse case din Noisy-le-Sec şi în zona Pavillons-sous-Bois, poliţiştii francezi au fost mai întâi decepţionaţi. Foarte puţine bijuterii au fost regăsite, chiar dacă acest lucru indica faptul că prada trecuse pe acolo. Apoi, după cercetări minuţioase într-o casă şi prin scanarea zidurilor, şansa le-a surâs: poliţiştii au descoperit 780.000 de euro în bani lichizi şi o parte a aurului şi a bijuteriilor furate, într-o ascunzătoare amenajată în spatele unui zid. Jumătate dintre obiectele furate au fost astfel recuperate, însă anchetatorii aveau tot mai mult sentimentul că cealaltă parte se găsea într-unul dintre locurile pe care le cercetaseră deja. Cu multă răbdare şi rămânând atenţi, poliţiştii francezi au descoperit celelalte bijuterii ascunse într-un canal de colectare a apelor pluviale din departamentul Seine-Saint-Denis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici