Prima pagină » Life-Inedit » Bijuteriile unei miliardare austriece, scoase la licitaţie cu peste 150 de milioane de dolari

Bijuteriile unei miliardare austriece, scoase la licitaţie cu peste 150 de milioane de dolari

Colecţia privată de bijuterii de 700 de piese a regretatei miliardare austriece Heidi Horten, cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de acest gen din lume care a ajuns la licitaţie, ar putea fi vândută cu peste 150 de milioane de dolari, a anunţat luni casa Christie's.
Bijuteriile unei miliardare austriece, scoase la licitaţie cu peste 150 de milioane de dolari
Ana Cohut
09 mai 2023, 08:42, Life-Inedit
Unele dintre cele mai spectaculoase piese ale sale includ colierul cu diamante „Briolette of India” de 90 de carate de la Harry Winston şi inelul cu diamante şi rubin „Sunrise Ruby” de la Cartier, a cărui valoare este estimată la 20 de milioane de dolari.
 
Colecţia, achiziţionată între începutul anilor 1970 şi moartea lui Horten de anul trecut, cuprinde, de asemenea, peste 100 de piese Bulgari.
 
Colecţia lui Horten va depăşi vânzările record înregistrate la Christie’s pentru colecţia lui Elizabeth Taylor în 2011 şi pentru licitaţia Maharajas & Mughal Magnificence din 2019, singurele două colecţii de bijuterii care au adunat peste 100 de milioane de dolari, potrivit Reuters
 
Christie’s a precizat că încasările din licitaţii vor fi direcţionate către Fundaţia Heidi Horten, care sprijină cauze caritabile, inclusiv în domeniul sănătăţii şi al protecţiei copilului.
 
Înainte de a accepta să scoată colecţia la licitaţie, Christie’s a declarat că a luat în considerare practicile de afaceri ale primului soţ al doamnei Horten, Helmut Horten, magnatul german al magazinelor, care în timpul perioadei naziste „a cumpărat afaceri evreieşti care au fost vândute sub presiune”.
 
„Ceea ce este important este că am fost complet transparenţi”, a declarat pentru Reuters Rahul Kadakia, şeful internaţional de bijuterii la Christie’s.
 
„Vindem această colecţie în identitatea sa cu numele Horten. Nu este vândută ca o colecţie anonimă”.
 
Christie’s a precizat că va face o „contribuţie semnificativă” din încasările finale către organizaţii evreieşti pentru a promova cercetarea şi educaţia privind Holocaustul. Nu a dezvăluit suma.
 
„Bineînţeles că nu putem şterge istoria”, a declarat Max Fawcett, şeful departamentului de bijuterii de la Christie’s din Geneva.
 
„Dar sperăm că fondurile obţinute din această vânzare vor fi folosite pentru a face bine în viitor.”
 
Christie’s va scoate la licitaţie 400 de piese la Geneva, miercuri şi vineri, şi va organiza o vânzare online. Aceasta va organiza o a doua vânzare online pentru restul colecţiei în noiembrie.