Bizonii sălbatici se întorc în Marea Britanie pentru prima dată după mii de ani. Se aşteaptă ca aceşti "ingineri naturali ai ecosistemului" să refacă viaţa sălbatică

  • Luni dimineaţa, trei giganţi blânzi au ieşit dintr-un ţarc din Kent, devenind astfel primii bizoni sălbatici care se plimbă în Marea Britanie după mii de ani.
  • Scopul este ca, prin comportamentul natural al animalelor, să transforme o pădure densă de pini comerciali într-o pădure naturală vibrantă.
  • Toate acestea ar trebui să permită dezvoltarea de noi plante, insecte, şopârle, păsări şi lilieci.
Urmărește
5908 afișări
Imaginea articolului Bizonii sălbatici se întorc în Marea Britanie pentru prima dată după mii de ani. Se aşteaptă ca aceşti "ingineri naturali ai ecosistemului" să refacă viaţa sălbatică

Bizonii sălbatici se întorc în Marea Britanie pentru prima dată după mii de ani. Se aşteaptă ca aceşti "ingineri naturali ai ecosistemului" să refacă viaţa sălbatică

Proiectul Wilder Blean, în apropiere de Canterbury, este un experiment pentru a vedea în ce măsură bizonii pot acţiona ca "ingineri naturali ai ecosistemului" şi pot reface viaţa sălbatică. Marea Britanie este una dintre cele mai sărace ţări din lume în ceea ce priveşte diversitatea naturală.
 
O pădure naturală ar trebui, de asemenea, să absoarbă mai mult carbon, contribuind astfel la combaterea crizei climatice. Încălzirea globală a fost evidentă în momentul în care bizonii au fost eliberaţi, în condiţiile în care Anglia se afla în mijlocul unui val de căldură, iar momentul ales a fost cel mai devreme pentru a permite bizonilor să ajungă la umbra pădurii înainte ca temperaturile să înceapă să crească.
 
Bizonul european este cel mai mare animal terestru de pe continent, taurii pot cântări o tonă ,şi au dispărut în sălbăticie în urmă cu un secol, dar se recuperează prin proiecte de reintroducere în întreaga Europă, potrivit The Guardian.
 
Restaurarea ecosistemelor care funcţionează în mod natural este un instrument vital şi ieftin pentru a face faţă crizei climatice", a declarat Evan Bowen-Jones, director executiv al Kent Wildlife Trust (KWT). „Dorim ca Wilder Blean să marcheze începutul unei noi ere pentru conservarea în Marea Britanie. Trebuie să revoluţionăm modul în care restaurăm peisajele naturale, bazându-ne mai puţin pe intervenţia umană şi mai mult pe inginerii naturali precum bizonii, mistreţii şi castorii”.
 
Cei trei bizoni sunt o femelă mai în vârstă de la parcul de animale sălbatice Highland din Scoţia, care va fi matriarhul turmei, plus două femele tinere de la parcul de animale sălbatice Fota din Cork, Irlanda. „Nu am fi putut cere un matriarh mai bun", a declarat Donovan Wright, unul dintre cei doi noi rangeri de bizoni angajaţi în cadrul proiectului. „Este foarte, foarte calmă, foarte încrezătoare".
 
La jumătatea lunii august li se va alătura un taur tânăr din Germania, a cărui sosire a fost întârziată de complicaţiile de import legate de Brexit.
 
Cele trei femele au fost dotate duminică cu coliere de urmărire, o abordare care va permite echipei să urmărească mişcările animalelor şi să culeagă informaţii despre plantele cu care acestea interacţionează. Wright a spus că bizonii sunt ca nişte bănci de seminţe gigantice. „Pe măsură ce se deplasează, ei colectează seminţe, iar apoi [sunt], de asemenea, dispersează seminţe de-a lungul traseului".
 
La început, femelele vor avea la dispoziţie o zonă de cinci hectare dublu împrejmuită pentru a explora, dar aceasta va creşte la 50 de hectare atunci când va sosi taurul. În cele din urmă, animalele vor avea acces la 200 de hectare. Vizitatorii din Pădurea Blean ar putea să vadă bizonii de pe trasee, a precizat echipa.
 
De asemenea, se construiesc tuneluri de mărimea bizonilor pentru a permite animalelor să traverseze în siguranţă potecile existente. Acestea sunt cuprinse de două garduri, dintre care unul este electric. Bizonii din alte parcuri de animale sălbatice din Marea Britanie sunt ţinuţi în zone mai mici şi primesc hrană suplimentară.
 
Pădurarii se aşteaptă ca bizonii să se înmulţească, femelele producând un pui pe an, iar situl Wilder Blean are autorizaţie pentru până la 10 animale. În viitor, ei speră să furnizeze bizoni pentru a fonda alte situri din Marea Britanie, precum şi pentru a face schimb de animale în Europa.
 
În curând, bizonilor li se vor alătura şi alte animale de păşunat, inclusiv ponei Exmoor, porci din epoca de fier şi vite Longhorn, ale căror comportamente naturale completează bizonii în gestionarea peisajului fără a fi nevoie de intervenţia omului. Impactul lor va fi urmărit îndeaproape pe termen lung, inclusiv prin prelevarea de probe de sol şi numărarea viermilor, examinarea structurii vegetaţiei şi monitorizarea nevertebratelor, păsărilor şi mamiferelor.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici